Počeo TCFT u Jelahu i Višegradu

Rano jutros otputovala je grupa mladih iz Srebrenice koji će učestvovati u kulturnim i obrazovnim programima u Jelahu i Višegradu u sklopu kulturnog festivala “The Complete Freedom of Truth / Potpuna sloboda istine” koji traje od 2. do 22. avgusta u tri grada u Bosni i Hercegovini.

Prvi dio festivala počinje danas, od 2. i traje do 9. avgusta u Jelahu i Višegradu gdje će biti oko 100 mladih umjetnika, lidera, profesora i omladinskih i kulturnih radnika iz Srbije, Velike Britanije, Rumunije, Italije, Portugala, Gruzije i Bosna i Hercegovina.

“Ovo je druga godina da sam u Jelahu u okviru programa koji se organizuju. Ovoga puta biće nešto drugačije, program će biti mnogo veći i ponudiće više aktivnosti. Ujedno, pokazaćemo šta znamo mi iz Srebrenice, pomoći svojim kolegama u Jelahu i poslati poruku da u Srebrenici postoje mladi, kreativni i obrazovani ljudi. Značaj ovog projekta je veliki za mene, nas ali i mjesta u kojima će se održati aktivnosti jer pored nas, prdružiće se mladi iz šest zemalja koji će sa nama raditi i dijeliti svoje znanje i iskustvo”, rekao je Miroslav Andrić koji će tokom kulturnog festivala biti u Jelahu.

Program u Jelahu je raznovrsan i nudi muzičke radionice za djecu ometenu u razvoju, muzička radionica “Potrebe i izazovi”, crtanje murala, trening “Organizacija kulturnih događaja”, muzička radionica “Kreativni prostori”, video radionice, radionica parkure, radionica “Suživot i kulturna međuzavisnost”, okrugli sto “Omladinski aktivizam, potrebe i izazovi”, okrugli sto “Mreža muzičkih festivala”, trening u kultunom menadžmentu kao i XIII “Rastok Festival” u Jelahu u periodu 7. i 8. avgusta na kojem će nastupiti demo bendovi.

Uporedo i u Višegradu počinje festival na kojem će se održati muzičke, pozorišne i plesne radionice, radionice fotografije, brojni sastanci sa mladima, posjeta Andrić gradu, radionice na otvorenom, plovidba Drinom i na kraju jedan veliki performans.

“U Višegrad su stigli mladi iz Srebrenice koji će zajedno sa lokalnim mladim ljudima prirediti brojne aktivnosti. Ekipa iz Evrope pridružiće nam se večeras kao i ekipi u Jelahu, drugom mjestu gdje se održava ovaj festival. U Višegradu je sve spremno za ovaj festival i očekujemo da će se u aktivnosti uključiti što veći broj mladih iz ovog mjesta a mi smo tu da pomognemo i zajedno sa njima učimo i radimo”, rekao je Ljubiša Šuralan.

“The Complete Freedom of Truth” je internacionalni petogodišnji program sa ambicijom da razvije globalno “državljanstvo” mladih kroz umjetnost i kulturu. Na projektu učestvuje 7 država i 12 partnerskih organizacija.

Nastavak programa ovog kultunorg festivala je u Srebrenici od 11. do 22. avgusta gdje će se okupiti lokalni mladi, mladi iz Jelaha i Višegrada kao i iz Evrope.

Nova web stranica je spremna i možete je pogledati na OVOM LINKU.

Pogledajte FB i Twitter stranice i web stranicu od prošlogodišnjeg pilot-program, koji uključuje dokumentarac o pilot-projektu.

Više informacija na ovim adresama: www.operacircusuk.com i www.thecompletefreedomoftruth.com

You must be logged in to post a comment Login