Danas otvorena “Bosanska tržnica” u Sarajevu

I Dobrinja je dočekala taj dan. Danas je svečano otvorena prva “Bosanska tržnica” na Dobrinji 3, gdje su svoje proizvode predstavile poljoprivredne zadruge uglavnom iz povratničkih mjesta od sjeverne (Posavine) do istočne Bosne (cijelo Podrinje) i Hercegovine, javlja portal Radio Sarajevo.

Tržnica je smještena u nekadašnjem skloništu, koje je proteklih desetak i više godina bilo devastirano. Općina Novi Grad je u prošloj i ovoj godini u adaptaciju ovog prostora, koji je bio potpuno devastiran, uložila oko 200.000 KM. A posao je dobilo 15 ljudi, svi s biroa za zapošljavanje Općine Novi Grad.

“Programom ‘Pokrenimo Novi Grad zajedno’ našli smo način da spojimo domaće proizvođače s potrebnom naših stanovnika da se kvalitetno hrane. Željeli smo da utječemo na to da im ne bude svejedno na šta će trošiti svoj novac. Od kvalitetne ishrane zavisi naše zdravlje to je svima poznato” kazao je na otvorenju načelnik Općine Semir Efendić.

otvorena bosanska tržnica u sarajevu 02

Otvorenju su prisustvovali brojni građani, mještani Dobrinje, ali i okolnih naselja. Jedva su dočekali da uđu u nove/stare prostorije i da saznaju šta to zapravo nudi “Bosanska tržnica”. Željeli su da “pozdrave ovaj projekat jer smatraju da je ideja fantastična”, kako nam je rekla posjetiteljica Desanka, koja često posjećuje sajmove zdrave hrane.

Ulaskom u većinu radnji mogli su i kušati predstavljene proizvode, poput sira, sudžuka, suhih šljiva… Tu priliku sigurno nisu propustili ni načelnik Efendić i gradonačelnik Ivo Komšić.

“Imam informaciju da je blizu 40 hiljada ljudi vezano za ovaj projekat i žive od njegove realizacije. Preko ‘Bosanske tržnice’ plasiraju svoje proizvode. Ono što nisu mogli realizirati u svojim općinama, mogu u glavnom gradu BiH”, izjavio je Komšić.

U “Bosanskoj tržnici” svoje proizvode će ponuditi poljoprivredne zadruge “Voćar – Promet” Zvornik, “Agrofood” Konjević Polje – Bratunac, “Eko life” – Stolac, “Više – Grad” – Višegrad, opće poljoprivredne zadruge “Tarevci” – Modriča i “3E” Skelani – Srebrenica, te firme “Slap” Žepa – Rogatica, “Brojler” – Sarajevo i “Klas”- Sarajevo. Kvalitet robe kontrolirat će Služba za privredu Općine Novi Grad.

A tokom naredna tri dana, unutar tržnice bit će organiziran 11. tradicionalni sajam pčelarstva i ljekovitog bilja.

You must be logged in to post a comment Login