Bratunačka roda dobila ime Snježana

Jedna roda u Bratuncu odlučila je da toplije krajeve Afrike zamijeni hladnom zimom zbog čega je postala atrakcija, kako za stanovnike tog mjesta, tako i za medije.

Boban Filipović, ljubitelj prirode i ribočuvar, još u novembru zapazio je na obalama rijeke Drine rodu koja je bila zdrava i koja je ostala tu da dočeka zimu, a udomaćila se pored osnovne škole.

„Roda je izgledala zdravo, ali je čudno što je još tu. O tome sam informisao nadležnu organizaciji u Srbiji i od njih dobio potvrdu da sve češće rode ostaju u ovim krajevima zbog toplije klime. U razgovoru sa kolegama ribarima takođe sam saznao da je bilo sličnih situacija da rode prezime na Dunavu“, priča Boban.

Odmah nakon toga Boban je svakodnevno obilazio obale Drine i manjih rijeka prateći ponašanje jedine rode koja je ostala, ali i brinući kako će da podnese zimu.

„Prvi snijeg nam je dao nadu da će ova ljepotica preživjeti. Nedavni veliki minus veoma me je zabrinuo te sam tokom noći išao da je tražim na mjestima gdje inače bude. Našao sam je na jednom stubu ulične rasvjete, sklupčanu i u grču, mislio sam da neće prežvjeti noć. Međutim i to je preživjela i postala je atrakcija među djecom i građanima“, priča Boban koga smo sreli kada je došao da nahrani rodu.

On kaže da je svakodnevno obilazi rodu, donosi joj hranu, a to su primjetila i djeca iz komšiluka koja su se uključila i svakodnevno donosila ribu i iznutrice. Brigu o rodi uzeli su i drugi ljubitelji prirode, a od jednog komšije saznao je da ova roda nije bila sama.

„Jedan od komšija rekao mi je da je prije zime vidio dvije rode koje su bile u paru. Zajedno su se hranile na obližnim manjim rijekama, te da misli da je jednu napao pas. Zbog toga mislimo da je druga roda ostala, jer čeka svog partnera da zajedno odlete u Afriku“, kaže Boban.

Bobanovi prijatelji i djeca složili su se da roda dobije ime Snježana jer tu zimuje i uljepšava im i ove zimske dane.

“Pošto naredne sedmice počinje škola, razgovarao sam sa direktorom jer je roda u dvorištu škole, koji mi je obećao da će je svi čuvati, a da će za učenike organizovati druženje sa rodom kako bi je što bolje upoznali i lijepo se odnosili prema njoj i drugim životinjama”, rekao je Boban.

Bratunac je mjesto gdje više od deset godina dolaze rode, a prošle godine postavljeno je i prvo namjensko gnijezdo koje je na incijativu Bobana udruženo finansiralo nekoliko preduzeća iz ovog mjesta, a tokom ove godine u planu je postavljanje još nekoliko sličnih gnijzda jer se ovdje uvijek vraćaju rode i želja im je da tako i ostane.

Fotografije pogledajte na OVOM LINKU.

Foto: Mladen Kojić

You must be logged in to post a comment Login