Borba Igora Dundića da prohoda i dalje traje

Nema ko u našem gradu i okolini nije čuo za Igora Dundića i nesreću koja ga je prije 13 godina zadesila. Popričali smo otvoreno s njim o tome kako je sve to preživio, kako napreduje liječenje i koliko se njegov život mijenja iz dana u dan.

Igor Dundić je 2003. godine doživio tešku saobraćajnu nesreću kada je auto u kojem je bio suvozač sletio sa puta. Igor se do danas nije sjetio ko je vozio njegov automobil, jer je pao u komu prilikom udesa, a pronašli su ga ujutru na suvozačevom mjestu. Kako Igor kaže, on sa slomljenim vratom nije mogao da se prebaci sa vozačevog na suvozačevo mjesto, međutim, grad je mali, tako da su do njega stigle priče koga je on te kobne noći zamolio da ga odveze kući, jer je sam popio malo više.

Međutim, tada je, povrijedivši kičmu u vratnom dijelu, ostao nepokretan, i ruke i noge su mu bile oduzete.

Većeg napretka nije imao do 2009, kada je započeo liječenje na klinici “Neurovita“ u Rusiji, tada su mu ruke gotovo do kraja postale pokretne, a napravio je par pokreta i nogama.

igor dundić

“Što se ruku tiče, još samo ne mogu pesnicu da stisnem. Danas kad me pitaju kako sam, ja svaki put kažem da je dobro kako je bilo, jer sam ja poslije udesa bio skroz nepokretan. Prvih godina mi je bilo najteže, jer ništa nisam znao o povredama koje sam zadobio. Dovoljno je samo da zamislite kako je kad odjednom više ne možete da se krećete“, rekao je Igor.

Međutim, u prvim godinama mu je na neki način bilo i lakše, jer su mu baba i djed bili živi, i oni su pomagali njegovoj majci, koja je radila blizu kuće. Nažalost, baba i djed više nisu među živima, majka radi u Srebrenici, tako da je Igor svaki dan sam do pola četiri.

Igor bi svaka tri mjeseca trebao da ide u Rusiju na terapije, ali zbog nedostatka novca godinu i po dana nije bio, jer mu za svaki odlazak u Rusiju treba oko 6.000 evra, ne računajući avionske karte za njega i pratioca, kao ni hranu. Ali Igor nadu ne gubi, nego svaki dan radi vježbe, kako ne bi izgubio ono što je postigao.

“Svaki radni dan ujutru mi dođe fizioterapeut i uradimo vježbe. Opet oko pola šest uradim vježbe sa majkom i uveče u pola deset stojim uz pomoć pomagala i radim čučnjeve, tako da ja svaki dan radim vježbe po tri puta“, rekao je Igor.

Kako kaže, poslije svakog odlaska u Rusiju, dolazilo je do vidnog pomaka. Te terapije su zapravo liječenje matičnim ćelijama koje su uzete iz njegove krvi, a svakom odlasku prethodi dug put, skupljanje novca humanitarnim organizacijama, a mnogo puta novac nije ni skupljen, tako da je Igor ostajao bez preko potrebne terapije.

igor dundić 03

Grupa Osvajači pravila je koncert za Igora

“Samo ću reći da je svaki dan borba i da moraš vjerovati u sebe. Prilikom liječenja u Rusiji, upoznao sam dosta ljudi sa Balkana sa sličnim povredama i mogu reći i da tretman djeluje drugačije na svaku osobu, par njih je prohodalo, par njih je odustalo od liječenja jer im nije bilo bolje, ali ja ne odustajem, jer sam vidio da je poslije svakog mog odlaska u Rusiju dolazilo do boljitka“, kazao je Igor.

Naš portal se pridružuje brojnim humanitarnim organizacijama za liječenje Igora Dundića, te ovim putem pozivamo sve one koji mogu da pomognu da to i učine na sljedeći način:

Uplate iz inostranstva mogu izvršiti na devizni žiro račun:
Field 59: Beneficiary custoner:
IBAN-BA395620098070143974
broj partije klijenta: 11963013
naziv klijenta: Dundić Mileva
adresa klijenta: Ul. Svetog Save bb
Republika Srpska BiH

57: Account with institution:
Swift code: RAZBBA22
NLB Razvojna banka a.d
Milana Tepica br.4, 78000 Banja Luka
Bosnia and Herzegovina

Uplate iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine mogu se izvršiti na žiro račun:
broj: 562-100-80139851-48,
NLB Razvojna banka A.D. Banja Luka
filijala Zvornik, ekspozitura Bratunac
na ime Dundić Mileva.

Aktivan humanitarni broj za ovaj mjesec je 1458, i važi za pozive M:tel mreže.

Piše: Dragana Vučetić

You must be logged in to post a comment Login