Amatersko pozorište “Milica Topalović” priprema novu predstavu

Amatersko pozorište “Milica Topalović“ u Bratuncu funkcioniše od 8. marta prošle godine, kada su i izveli svoju prvu predstavu, kao poklon ženama našeg grada.

Ovo pozorište nosi ime pjesnikinje iz Bratunca koja je jako važna za ovaj grad, a više nije među živima. Mladi glumci željeli su da podsjete na njen značaj u kulturnom razvoju Bratunca i na ovaj način da joj odaju počast.

amatersko pozorište bratunac 02

Razgovarali smo sa jednom od osnivača ovog pozorišta Kristinom Nikolić, koja kaže da je sve krenulo spontano i neplanirano, sa školskom dramskom sekcijom.

“Kod nas pozorište nije funkcionisalo 18 godina, možda i više. Sve je počelo kada smo mi iz dramske sekcije, sa kojom smo radili i nastupali za Đurđevdanske dane, Dane Srebrenice i sve druge manifestacije u Srebrenici i Bratuncu, došli na ideju da uradimo humanitarnu predstavu za malog Nenada Jokića. Naš profesor Ranko Jakovljević nam je dosta pomogao, on nam je i dao ideju da ponovo osnujemo pozorište u Bratuncu“, rekla je za naš portal Kristina Nikolić.

svastike i u bratuncu

Kako kaže, tada im je Dom kulture izašao u susret jer su im dali da prostorije besplatno koriste. I danas te prostorije koriste, ali im direktor Doma kulture takođe odštampa plakate za predstave, i do sada je sa te strane svaka njihova akcija bila podržana, jer nisu samo radili predstave, već i različite večeri poezije, kao i lutkarske radionice za djecu.

“U tom, da kažemo, zvaničnom osnivanju bilo je nas pet učenika, profesor Ranko, Maja i Jana. U prvoj predstavi, koja je bila 8. marta, učestvovalo je nas 19, dok sada radi samo mlađa grupa, ima ih 15-20, jer ne rade uvijek svi jednu predstavu, i nas 3-4 starijih, koji smo tu da radimo sa njima“, kaže Kristina.

Kostime sami prave, improvizuju na različite načine, trenutno su bazirani najviše na mlađoj generaciji, jer stariji članovi, pet onih koji su tu od osnivanja, ne radi više s njima zbog fakultetskih obaveza.

amatersko pozorište bratunac 03

Poslije kraće pauze, nastavljaju sa radom, a u pitanju je lutkarska predstava.

“Nastavljamo da radimo sa djecom na lutkarskoj predstavi koja se nadovezuje na radionicu koju smo imali sa djecom, gdje smo samo pravili te lutke, sada od tih likova lutaka spajamo i pravimo predstavu“, kazala je Kristina.

Napominje da svako ko želi može da se priključi pozorištu, u svakom momentu su otvoreni za nove članove.

Svi zainteresovani građani biće na vrijeme obaviješteni o terminu predstava i pozvani su da dođu u što većem broju i time podrže rad ovog jedinog pozorišta u našem gradu.

Piše: Dragana Vučetić

You must be logged in to post a comment Login