Dugotrajno sjedenje u uredu može uništiti vaše zdravlje

Dugotrajno sjedenje može dovesti do problema sa zdravljem. Ovaj fenomen također se zove sjedećom bolešću. Bol u leđima je vrlo čest porblema kod osoba koje stalno sjede. Naime, ovaj problem izaziva veliko opterećenje u leđima, ramenima, rukama i nogama. Zbog toga je važno izbjegavati određene greške u sjedenju i slijediti preporuke stručnjaka.

Ne držite monitor računala na razini očiju

Foto: Bright Side

Foto: Bright Side

Oči bi vam trebale biti u skladu s tačkom na monitoru, približno pet do sedam centimetara ispod vrha monitora. Ako je monitor postavljen na taj način, nećete morati naginjati glavu. Kad monitor postavite u ispravan i udoban položaj, moći ćete vidjeti više. Osim toga, vrat i leđa neće patiti.

Ne povlačite ramena unatrag ili držite leđa ravna prema stolici

Foto: Bright Side

Foto: Bright Side

Stručnjaci preporučuju da vam leđa budu poravnana s naslonom uredske stolice. Morate izbjegavati naginjanje prema naprijed. To je posebno važno kada se osjećate umorno nakon dugog sjedenja.

Ne skidate cipele

Stručnjaci također kažu da je dobro skinuti cipele, posebno kad imaju pete.

Volite da prekrstite noge

Foto: Bright Side

Foto: Bright Side

Puno je studija koje sugeriraju da je prekrštanje nogu dok radite za stolom štetno. Ljekari kažu da ovo može dovesti čak i do visokog krvnog pritiska. Umjesto toga, možete pokušati napraviti neke vježbe svaki put kad osjetite potrebu da prekrstite noge.

Ne koristite jastučiće za održavanje neutralnog položaja


Foto: Bright Side

Foto: Bright Side

Da, teško je održavati neutralno držanje dok sjedite za stolom. Ali u ovom slučaju možete koristiti neke posebne proizvode za podršku.

Niste prilagodili svoju stolicu potrebama vašeg tijela

Visinu sjedala možete često podešavati, ali možete izvršiti još mnogo sitnih promjena. Samo promijenite “postavku” svoje stolice dok ne pronađete najpovoljniju za vas. I bolje je ne koristiti običnu stolicu jer je ne možete regulirati.

Ne pravite pauze svakih 30 minuta

Foto: Bright Side

Foto: Bright Side

Dugo sjedenje može uzrokovati umor mišića. Nakon što provedete neko vrijeme sjedeći u ispravnom položaju još uvijek možete pribjeći položaju koji može biti štetan za vaša leđa. U tom slučaju, napravite česte pauze.
Stručnjaci preporučuju pauze svakih 30 minuta, a najmanje svakih sat da malo provježbate.

Ne koristite slušalice dok radite za svojim stolom

Foto: Bright Side

Foto: Bright Side

Ponekad može biti previše ometanja dok naporno radite za radnim stolom. Slušalice nosite barem u razgovoru telefonom. To promiče pravilno pozicioniranje glave i spašava vas od bolova u leđima, posebno ako morate obaviti puno poziva. Međutim, profesionalci upozoravaju da nošenje slušalica na poslu sve vrijeme može da vas izolira od saradnika.

You must be logged in to post a comment Login