10 namirnica koje su idealne za pročišćavanje krvnih sudova

Ako u svakodnevnu ishranu uvrstite ovu hranu možete smanjiti rizik od srčanih oboljenja.

  1. Avokado

Umjesto majoneza, probajte avokado. Studije su pokazale da svakodnevni unos avokada smanjuje holesterol i da pročišćava arterije.

  1. Nar

Ovo slatko voće sadrži fitohemikalije koje su prirodni antioksidans. Sok od nara stvara u telu nitrik oksid koji raskrčava začepljene arterije.

  1. Kurkuma

Ovaj začin je odličan u borbi protiv upala. Upale su glavni uzrok arteroskleroze. Dodavanjem kurkume u hranu čete spriječiti oštećenje zidova krvnih sudova, kao i zgrušavanje krvi.

  1. Spirulina

Možda će vam zvučati čudno, ali ove plavo-zelene alge pomažu u regulaciji nivoa lipida u krvi. Izvor je proteina koji u sebi imaju sve potrebne amino kiseline potrebne tijelu. Stabilizuju krvni pritisak i masnoće u krvi.

  1. Brusnica

Brusnica je još jedan sjajan antioksidans koji redukuje holesterol u krvi. Svakodnevna konzumacija brusnice smanjuje rizik od srčanih bolesti za 40%!

  1. Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži visok nivo katehina koji usporava apsorbciju holesterola tokom varenja. Šolja ili dvije zelenog čaja svakog dana poboljšava nivo lipida u krvi i smanjuje začepljenje krvnih sudova. Zeleni čaj, takođe, ubrzava metabolizam redukuje kilažu i pomaže kardiovaskularnom sistemu.

  1. Cimet

Ovaj ukusni začin će vam pomoći da smanjite nivo holesterola, kao i dalje nagomilavanje. Cimet je prepun antioksidanasa koji poboljašavaju kardiovaskularni rad. Stavite malo cimeta u kafu, na tost ili bilo koju drugu hranu i uživajte.

  1. Perismon

Ovo voće, slično paradajzu je ustvari slatko. Prepuno je antioskidantima i polifenolima koji smanjuju nivo triglicerida u krvi. Odličan je izvor vlakana koji smanjuju krvni pritisak i čisti arterije.

  1. Brokoli

Bilo da ga volite ili ne, ali brokoli je sjajan izvor vitamina K, koji sprečava da nivo kalcijuma oštećuje arterije. Pun je vlakana koji smanjuju krvni pritisak i nivo holesterola.

  1. Špargla

Špargla je prirodni čistač krvnih sudova. Smanjuje krvni pritisak i sprečava pojavu ugrušaka kao i pojavu kardiovaskularnih problema. Ovo povrće je prepuno vitamnina K, B1, B2, C i E, vlakana i minerala.

Izvor: Magazin.ba

You must be logged in to post a comment Login