Velikim koncertom završen muzički kamp u Srebrenici

Sinoć je u Srebrenici završen muzički kamp “Superar” velikim koncertom  na kojem je učestvovalo 120 djece iz četiri države, članice dječijih horova “Superar”.

Sala Kulturnog centra bila je puna djece, roditelja i građana Srebrenice, predstavnika dječijih horova “Superar”, volonteri i organizatori ove manifestacije iz fondacije “Bauern helfen Bauern” a podršku svojim prisustvom ovom kampu dao je i ambasador Austrije u BiH Martin Pammer.

Fondacija “Bauern helfen Bauern” u Bosni i Hercegovini djeluje 16 godina i pomaže ruralna područja u BiH i nakon dužeg niza godina odlučili su uraditi nešto posebno za Srebrenicu i odabrali su da to bude muzika i djeca. Tim povodom, 2012. godine, u Srebrenici je otvorena muzička škola u kojoj muzičko obrazovanje stiče oko 100 djece iz Srebrenice.

“Moja najveća želja, moj najveći san je kada ljudi spomenu Srebrenicu, da se ne pominje samo po genocidu nego da pomisle da iz tog grada dolazi najbolja muzička škola iz Bosne i Hercegovine,” rekla je Doraja Eberle, predsjednica organizacije “Bauern helfen Bauern” u obraćanju prisutnim.

Djaca koja su bila na muzičkom kampu dolaze iz Rumunije, Slovačke, Austrije i Bosne i Hercegovine. Tokom kampa, djeca su učestvovala na dvije radionice, radionica bubnjeva – džembe i radionica horskog pjevanja koje su vodili profesionalni treneri i osoblje dječijih horova “Superar”. Kamp je trajao od 04. do 06. avgusta.

Koncertom u Kulturnom centru Srebrenica djeca su prikazala ono što su radila na kampu ali i ono što uče u muzičkoj školi koju je pokrenula fondacija “Bauern helfen Bauern” u Srebrenici.

Mališani iz Srebrenice su prošle godine bili na prvom kampu “Superar” koji se održao u Beču, Austriji. Domaćin drugog kampa bila je Srebrenica a organizatori za narednu godinu najavljuju treći kamp za koji ne znaju tačnu država u kojoj će se održati.

Jedna divna manifestacija koja Srebrenici daje svježinu protkanu dječijim osmjesima i muzikom.

You must be logged in to post a comment Login