(VIDEO+FOTO) Večeras prikazan film “Prošlost traje zauvek”

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava (10. decembar), Inicijativa mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa udruženjem građana “Silver media” i Interaktivnim info portalom eSrebrenica.ba, organizovali su projekciju filma “Prošlost traje zauvek”, autorice Danice Vučenić, u produkciji B92.

U dokumentarnom filmu “Prošlost traje zauvek” autori tragaju za odgovorom na pitanje suočavanja sa prošlošću kroz poziciju Njemačke, sa posebnim osvrtom na razlike u perspektivi i percepciji Drugog svjetskog ratu u podijeljenom društvu tadašnje Istočne i Zapadne Njemačke.

10.12.1948. godine prilikom potpisivanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima po prvi puta u istoriji čovječanstva priznato je pravo svih ljudi na “život, slobodu i sigurnost… bez ikakvih razlika” i pri tome udaren kamen temeljac za Međunarodni dan ljudskih prava. Ovaj datum je prekretnica u savremenoj istoriji kada su se nacije svijeta udružile kako bi jednom i zauvijek stale na kraj genocidu nastalom za vrijeme Drugog svjetskog rata. Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima jedan je od prvih značajnijih dostignuća Ujedinjenih nacija koji kao dokument predstavlja osnovnu filozofiju pravno obavezujućih međunarodnih instrumenata nastalih nakon 1948.

Međunarodni dan ljudskih prava u Srebrenici je već počeo da se obilježava večeras, promocijom filma u rock caffe “Malboro” dok sutra se obilježavanje nastavlja, raznim akcijama koje su pripremile organizacije u našem gradu.

You must be logged in to post a comment Login