Veterinarski fakultet Sarajevo unapreduje način liječenja bjesnila

Iz Veterinarskog fakulteta Univerziteta Sarajevo saopšteno je da će test na zaraženom lovačkom psu iz Srebrenice pomoći u istraživanju i kontroli bjesnila kroz vakcine.

Nacionalna referentna laboratorija za bjesnilo Bosne i Hercegovine je 29.5.2020. godine dijagnostikovala bjesnilo kod lovačkog psa s područja opštine Srebrenica.

„Potrebno je istaći uspjeh uposlenika Instituta Veterinarskog fakulteta koji su prvi put u našoj zemlji i što je važno istaći u kratkom roku, izvršili izolaciju i identifikaciju virusa bjesnila. Dobijeni izolat će se koristiti za dalja naučna istraživanja, određivanja topotipa te molekularno sekvenciranje, a sve u svrhu utvrđivanja porijekla ovog slučaja bjesnila. Ovim je Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu radom laboratorija Instituta još jednom pokazao da posjeduje resurse za izolaciju virusnih patogena koji Univerzitet u Sarajevu stavljaju na svjetski nivo“, navodi se u saopštenju.

S obzirom na to da je zadnji slučaj bjesnila utvrđen 2014. godine, također kod psa te da je ekstenzivnim vakcinalnim kampanjama silvatično bjesnilo držano pod kontrolom sve do 2018. godine, kada je izvršena zadnja distribucija vakcina, važan korak u kontroli bjesnila je reorganizacija i revizija vakcinalnog programa oralne vakcinacije lisica, organizovanje aktivnog nadzora bjesnila koji podrazumijeva odstrel lisica i uspostavljanje sistema dostavljanja dijagnostičkog materijala u Nacionalnu referentnu laboratoriju.

Na važnost ovog izuzetno opakog, fatalnog oboljenja ukazuju i podaci WHO prema kojima godišnje u svijetu od bjesnila umire 59.000 ljudi, od čega 40 odsto djeca mlađa od 15 godina, a u 99 odsto slučajeva bjesnila kod ljudi izvor infekcije je kontakt s bijesnim psima.

Iz Veterinarskog fakulteta Univerziteta Sarajevo kažu da je moguće smanjiti nivo pojave bjesnila kroz edukaciju stanovništva, vakcinaciju svih pasa i lisica, testiranje izlovljenih divljih životinja te njihovo obavezno testiranje na prisustvo virusa bjesnila.

You must be logged in to post a comment Login