Veliki iskorak na putu do jeftinijih lijekova u BiH

Dugo očekivano prilagođavanje cijena lijekova u BiH cjenovnicima u apotekama u regionu konačno je na pragu, jer je Vlada FBiH napokon donijela odluku da od Savjeta ministara BiH zatraži hitno donošenje novog pravilnika o načinu kontrole cijena lijekova.

Pojednostavljeno, kada taj pravilnik bude usvojen, brojni medikamenti, koji su sada znatno skuplji kod nas, nego, recimo, u Srbiji, trebalo bi da pojeftine.

Usvajanjem tog pravilnika, na šta se čeka godinama, dostizaće se godišnje uštede teške više od 100 miliona KM, a sada je načinjen veliki iskorak da do toga i dođe.

“Vlada FBiH će se obratiti Savjetu ministara BiH i tražiti žurno donošenje esencijalne liste lijekova u BiH, kao i novog pravilnika o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u BiH, ali uz striktno poštivanje propisanih procedura utvrdenih Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima”, saopšteno je u petak iz Vlade FBiH.

Ovakav razvoj situacije pozitivno je iznenadio Banjalučanku Draganu R., koja, kako priznaje, svaku posjetu Beogradu koristi da bi dopunila svoju kućnu apoteku.

“Zašto i ne bih kada su u Srbiji pojedini lijekovi i do pet puta jeftiniji nego u Banjaluci? Recimo, ja tamo kupujem nimulid, koji u Beogradu košta oko marku, a u Banjaluci čak 5,5 maraka”, kaže ova Banjalučanka.

Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, rekao je za Nezavisne da sve države imaju esencijalnu listu lijekova, kao i pravilnik koji reguliše njihovu cijenu.

“Sve se to radi da bi ostalo više novca u budžetima i da bi se taj novac mogao uputiti na druge strane. U svakom slučaju, građani bi od toga trebalo da imaju koristi”, rekao je Zolak.

I Lazar Prodanović, član Stručnog savjeta Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, naglašava da je riječ o dobroj vijesti, te podsjeća da je još prošle godine Svjetska banka ocijenila da je ovakav pravilnik neophodno usvojiti.

“Analize Svjetske banke ukazuju da bi cijene lijekova u BiH bile manje za oko 21 odsto, što bi na godišnjem nivou donijelo uštede od oko 56 miliona evra, odnosno 110 miliona KM za javne fondove i građane”, kazao je Prodanović.

Štaviše, on ističe da postoji i masovna pojava da čak i lijekovi koji se proizvode u BiH, trenutno u Malom Zvorniku (Srbija) koštaju duplo manje nego u Zvorniku (RS).

Podsjećanja radi, “Nezavisne” su prve, još u januaru 2013. godine, ukazale da su neki lijekovi ovdje višestruko skuplji nego u ostalim državama u regionu, uključujući čak i Sloveniju, gdje su životni standard i platežna moć stanovništva neuporedivo veći.

Pravilnik o cijenama lijekova upućen je u proceduru krajem 2015. godine i nije dobio pozitivno mišljenje Ministarstva finansija i trezora BiH, a nakon toga, na pomalo čudan način, izrađen je novi pravilnik.

Izvor: Nezavisne

You must be logged in to post a comment Login