Velike šanse za poljoprivrednike sa područja opštine Srebrenica

Početkom ovog mjeseca u Sarajevu, opština Novi Grad, otvorena je “Bosanska tržnica” gdje svoj štand ima opština Srebrenica preko Zadruge “3E” iz Skelana. Ovdje će se prodavati poljoprivredni proizvodi zadrugara sa područja Skelana, ali i poljoprivrednika sa područja opština Srebrenica.

“Zahvaljujući opštini Srebrenica, načelniku njegovom savjetniku za privredu Ćazimu Salimoviću, dobili smo poslovni prostor gdje možemo plasirati svoje proizvode. Sa svojim štandovima, tu su zastupljene još opštine Zvornik, Rogatica, Modriča. Na samom otvaranju naš poslovni prostor bio je među najposjećenijim, a nadam se da će tako biti i ubuduće. Predstavili smo svoje proizvode koje je radilo 12 radnika u našoj zadruzi u Skelanima. Tu su: koziji i kravlji sir, tri vrste ovčijeg sira, ajvar od pečenih i kuhanih paprika, sataraš, đuveč, mljeveni paradajz svježi i kuhani, kukuruzno brašno i tri vrste brašna od pšenice, od heljde, te nešto najnovije na našem tržištu. Radi se o brašnu od žitarice tritikal koja u svom sastavu ima tri vrste žitarica – ječam, zob i raž. To je izuzetno zdravo i ljekovito brašno”, rekao je Daut Tihić, direktor Zadruge “3E” iz Skelana.

Tihić naglašava da će se u “Bosanskoj tržnici” u Sarajevu prodavati med pčelara iz Zadruge „Skelanka“. Ovaj med je na prošlom Međunarodnom sajmu u Tuzli osvojio devet zlatnih i jednu srebrnu medalju.

“Na svojim policama u Sarajevu imamo sušene gljive – vrganj, lisičarka i truba. Ovdje će se prodavati i svi drugi proizvodi koje ponude poljoprivrednici sa cijelog područja opštine Srebrenica. Uspostavljamo saradnju sa našim kooperantima. Heljdu smo nabavili u Osatu, pekmez u Pirićima, a pokušaćemo nabaviti određene količine šljive iz područja gdje je ona ove godine rodila, kako bismo pravili čuveni i tradicionalni kolač od šljive. Animiraćemo i sve ostale poljoprivrednike koji žele sarađivati kako bi imali siguran plasman svojih proizvoda”, kaže Tihić.

Zadruga “3E” iz Skelana ima namjeru proširiti proizvodne kapacitete i povećati broj kooperanata koji će imati siguran plasman svojih proizvoda.

You must be logged in to post a comment Login