Vegetarijanska hrana štetnija po okolinu

Konzumiranje “dijetalne” hrane, poput voća i povrća, te raznih verzija vegetarijansko-veganskih su dosta štetnije po okoliš nego li konzumacija mesa, potvrdila je studija urađena u SAD-u.

Salata uzgojena u staklenicima je tri puta gora nego jedenje slanine, tvrde istraživači sa Carnegie Mellon Univerziteta, koji su analizirali uticaj kalorija raznih vrsta hrane na energetske troškove, trošenje vode i raznih emisija.

Kompletna studija objavljena je u Environment Systems and Decisions žurnalu, a ova vrsta istraživanja napravljena je zbog sve češćih “osuđivanja” ljudi koji jedu meso, i njihovog uticaja na klimatske promjene.

Istraživači ne tvrde da ljudi trebaju nastaviti jesti meso u velikom obimu, ali htjeli su ukazati na podatak da i vještački uzgojena vegetarijanska hrana također šteti prirodi i utiče na klimatske promjene.

“Povrće zahtijeva više resursa po kaloriji nego što ljudi misle. Patlidžan, celer i krastavci izgledaju jednako loše u usporedbi sa svinjetinom ili piletinom”, kazao je Paul Fischbeck sa CMU-a. Uzimajući u obzir te faktore, istraživači tvrde da je uzgoj salate tri puta štetniji po okolinu nego li recimo slanina, ili piletina.

“Salati treba mnogo vode da izraste iz zemlje, potrebna joj je intenzivna njega, a uticaj biljaka na klimatske promjene ovisi o načinu na koji se proizvedu. Mi obično gledamo na proteine, umjesto na kalorije. Konzumacija mesa utiče na klimatske promjene, i smanjuje emisije, ali na isti način to radi i biljna hrana iz koje uzimamo proteine”, dodao je.

Ono što su naučnici koji su radili na ovom istraživanju htjeli dokazati jeste da ono što je zdravo za organizam, obično nije zdravo za okolinu. I osnovna poenta istraživanja jeste ukazati javnosti na to.

Izvor: N1

You must be logged in to post a comment Login