Većina vegetarijanaca prije ili kasnije počne da jede meso

Studija koju je predstavio američki HRC (Humane Research Council), neprofitna organizacija koja predstavlja ispitivanja javnog mijenja za potrebe grupa koje se bore za prava životinja, pokazala je da se čak 86 odsto vegetarijanaca u jednom trenutku vraća raznovrsnoj ishrani koja uključuje i meso.

Vegani su međutim nešto utvrđeniji u svojim ubjeđenjima, pa oko 70 odsto njih postaju svaštojedi.

Studija navodi da su razlozi zbog kojih ljudi počinju da se hrane po principima veganske ili vegetarijanske ishrane različiti i da su među njima briga za dobrobit životinja, staranje o ličnom zdravlju, odbojnost prema namirnicama životinjskog porijekla, kao i ukus.

Međutim, glavna motivacija zbog kojih su sada bivši vegetarijanci i vegani odlučili da prekinu svoje nekadašnje navike u ishrani – zdravlje.

Studija koja je sprovedena na uzorku od 11.399 ispitanika širom SAD pokazala je da je striktno isključivanje mesa i drugih namirnica životinjskog porijekla, za neke ljude neodrživo, zbog čega je potrebno odgovore potražiti u umjerenom unosu namirnica svih grupa.

“Mnogo je produktivnije ubijediti ljude da smanje unos mesa, nego da se u potpunosti odreknu svih proizvoda životinjskog porijekla”, stoji u izveštaju.

B92.net

You must be logged in to post a comment Login