Većina radnika koristi odmor za dodatnu zaradu

Više od 70 odsto radnika u privredi ne može da priušti bilo kakvo putovanje tokom godišnjeg odmora, pokazala je anketa Saveza sindikata RS,

Većina zaposlenih u saobraćaju, metalskoj industriji, poljoprivredi, građevinarstvu i trgovini o odlasku na more ili u banju mogu samo da sanjaju.

Zbog sve teže ekonomske situacije većina radnika u privredi odmore provodi kod kuće, a u sindikalnim organizacijama kažu da mnogi dane godišnjeg odmora koriste da rade za dnevnicu i tako poprave kućne budžete.

Odlazak na ljetovanje postao san

Za ljetovanje bi četvoročlanoj porodici trebalo od tri do četiri plate, koje su u privredi u prosjeku 500 KM.

Tane Peulić, predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva, kaže da većina radnika godišnje odmore umjesto na moru koriste da nađu dodatni posao.

“Radnici tokom ljeta uglavnom rade poljoprivredne sezonske radove na njivi, gdje kupe sijeno i kose za dnevnicu”, ističe Peulić.

Sa platom od 530 KM, koliki je prosjek primanja zaposlenih u metalskoj industriji, ne mogu se podmiriti osnovni životni troškovi četvoročlane porodice, a kamoli da se plati ljetovanje.

“Osim što su plate male, svaki treći radnik je ne dobije na vrijeme. Radnici moraju da iskoriste slobodne dane da nešto zarade jer ih na jesen čekaju vanredni troškovi, kao što su polazak djece u školu, zimnica, ogrev…”, ističe Peulić.

Nebojša Đokić, predsjednik Sindikata saobraćaja i veza RS, kaže da je neizvodivo da radnici sa svojim primanjima otputuju bilo gdje.

“Većina radnika, posebno vozača, će godišnji iskoristiti da rade dodatno i poprave koliko toliko sve težu finansijsku situaciju”, kaže Đokić.

Ne odmaraju ni radnici u komunalnim djelatnostima i građevinarstvu.

“Zaposleni u komunalnim preduzećima nemaju dovoljno novca da putuju, a građevincima je još gore jer je tokom ljeta sezona građevinskih radova, pa oni u tom periodu i ne mogu koriste odmore, nego kasnije”, kaže Dragana Vrabičić, predsjednik Sindikata stambeno komunalnih i građevinskih djelatnosti.

Otplata odmora na rate im teško pada

Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti, kaže da će neki radnici na more otići da odmaraju, a neki da rade.

“Oni koji odu na ljetovanje će taj luksuz sigurno da otplaćuju najmanje godinu dana”, kaže Savanović.

Izvor: Blic.rs

You must be logged in to post a comment Login