Večernjakov pečat i za Srebrenicu

Na 14. Večernjakovom pečatu održanom sinoć u Mostaru, predstavnici Opštine Srebrenica načelnik Ćamil Duraković i zamjenica načelnika Biljana Rakić dobili su Večernjakov pečat u kategoriji međupolitički dijalog.

Ovogodišnji Večernjakov pečat bio je pod motom “Pečat za Evropu” i obilježava se u povodom 20. godina od potpisivanja Dajtonskog mirovnog sporazuma čime je službeno završen rat u Bosni i Hercegovini. Na jučerašnjem okruglom stolu, naša zemlja dobila je zvaničan prevod Dejtonskog sporazuma.

Večernji list nominovao je 150 osoba iz naše zemlje, regiona i svijeta i tom prilikom uručio je 14 nagrada u raznim kategorijama: Osoba godine izabran je Husejn Smajić, Osoba godine u svijetu Bill Clinton, Evropski lider Federica Mogherini, Ponos BiH Martina Čuljak, Humanista godine Andrej Benić, Uspjeh godine Irmela Peranović, Lokalni lideri Ibrahim Hadžibajrić, Umjetnost Monika Tomić, Kultura i scena Kemal Monteno, Biznismen godine Enisa Bekto, Sportista godine braća Karačić, Sportisti u svijetu Novak Đoković i Marin Čilić, Međureligijski dijalog Radivoje Krulj, Naše gore list Milijan Brkić, Posebna nagrada osoba godine u svijetu Toto Cutugno i nagrada u kategoriji Međupolitički dijalog Ćamil Duraković i Biljana Rakić.

Ćamil Duraković istakao je da primjer Srebrenice i multietničkog života i rada trebaju slijediti svi i da je to prilika da se život u Bosni i Hercegovini normalizuje.

Proteklih godina ovaj izbor nametnuo se kao jedan od najznačajnijih i najrelevantnijih u BiH, ali i regiji. Pečat je postao broj jedan društveni događaj na koji dolaze brojni ugledni gosti iz regije, Evrope i svijeta.

Ovaj događaj prenosilo je nekoliko televizijskih kuća a program koji je pripremljen imao je brojne izvođače iz zemlje i regiona sa 120 vrhunskih umjetnika.

You must be logged in to post a comment Login