Završen takmičarski dio festivala “Srebrena traka”

Drugog dana Filmskog festivala “Srebrena traka” prikazano je još osam filmova iz takmičarskog programa čime je prvi dio Festivala završen.

Tokom VIII Filmskog festivala “Srebrena traka” srebrenička publika imala je priliku da pogleda 19 filmova u takmičarskom dijelu kao i neke od dugometražnih filmova. Zvanični završetak Festivala održaće se 05. decembra u Bratuncu gdje će biti prikazani filmovi koji su prema žiriju i publici bili najbolji.

Prema izboru žirija, koji su činili Jelena Đukanović, Duško Pejić i Suzie Wagner, izabran je španski film “Efimera” autora Diega Modine a najbolji film, po izboru publike je film iz Slovačke “Stolar”, autor Micmal Torpocer.

Organizatori ovog festivala, Udruženje “Prijatelji Srebrenice” rekli su nam da su zadovoljni ovogodišnjim festivalom iako posjeta nije bila velika.

Zadovoljni smo posjećenošću festivalu, ljubitelji filma imali su priliku da pogledaju dobre i kvalitetne filmove”, kazala je Nada Simić iz Udruženja “Prijetelji Srebrenice”.

Ove godine pristiglo je 52 filma iz Hrvatske, Velike Britanije, Njemačke, Španije, Izraela, Rumunije, Hong Konga, Slovačke, Italije i Srbije. Selekcioni tim kojeg su činili Dejan Kolović i Zdravko Nikolić odabrali su 19 filmova koji su prikazani tokom dva dana u Srebrenici.

“Priveli smo kraju i drugi festivalski dan. Pogledali smo 19, zaista odličnih filmova, stoga svaka čast momcima koji su radili selekciju filmova. Bilo je jako teško biti u ulozi žirija s obzirom da su svi filmovi tehnički i glumački odlično odrađeni i nose veoma snažne poruke. Po mom mišljenju najbolji film bio je “Efimera” i smatram da svako ko je ova dva dana bio na festivalu da se kući vratio bogatiji”, rekla je Jelena Đukanović, članica žirija Filmskog festivala “Srebrena traka”.

Posjetioci festivala zadovoljni su filmovima ali nisu zadovolji odzivom građana Srebrenice.

“Jako je lijepo da jedan ovakav festival ima svoju tradiciju u jednoj sredini kao što je naša koja kulturološki jako zaostaje. Jedina mana je što je posjećenost jako loša što rezultuje da stanovništvo Srebrenice, kojeg inače nema mnogo, dobrim djelom nije zainteresovano za kulturne sadržaje kojih, moramo priznati, ima dosta malo ali i kad ih ima vidi se ta nezainteresovanost građana”, rekao je Bekir Halilović.

Iako je malo Srebreničana bilo na ovm festivalu, nekolicini mladih iz Bratunca ovaj festival predstavlja događaj koji treba posjetit.

“Dopada mi se ovaj filmski festival, filmovi su zanimljivi, veoma dobar izbor. Dopao mi se film “Efimera” kao i film “12 Likes”, ali i drugi”, rekao je Petar Đokanović iz Bratunca.

Ovaj tradicionalni festival proteklih godina održavao se tokom septembra ali zbog finansijskih problema ove godine održan je u drugom terminu i znatno skromnije, uz podršku Opštine Srebrenica.

You must be logged in to post a comment Login