Večeras nam stiže proljeće

Možda je neko već doživio proljeće, prvi vijesnici proljeća su već tu, poput toplog vremena, bujanja prirode i zaljubljenih parova u parku.

Danas počinje ravnodnevnica, a prvim danom doćiće do razlika u pravom i kalendarskom datumu dolaska proljeća. Na sjevernoj hemisferi planete Zemlje večeras u 23:45 sati počinje proljeće koje će biti upotpunjeno pomračenjem Sunca i trajaće do 21. juna, kada nastupa ljeto.

Postoje tri razdoblja kroz proljeće: pretproljeće počinje u vrijeme pojavljivanja proljetnica, često zvanih “vijesnici proljeća”, rano proljeće je razdoblje kad se pojavljuju cvjetovi i listići na drveću, a pravo proljeće razdoblj u kojem lista mnoštvo listopadnog drveća. Najpoznatiji vijesnici proljeća su kockavica, šumarica, podlijesak (šafran), visibaba i jaglac.

U starom se Rimu prvi dan proljeća slavio kao početak nove godine. Davno prije Rimljana, Kelti su slavili prvi dan proljeća kao uskrsnuće Sunca. Proljeće je za mnoge imalo značenje buđenja, stvaranja i rađanja nečeg novog. Dobar primjer za to je popularna građevina Stonehenge. On je konstruiran na jedinstven način, pa se tako prvog dana proljeća u zoru Sunce izdiže tačno iznad menhira.

You must be logged in to post a comment Login