“Veče saza i gusala i recital ljubavne poezije”

Muzejska zbirka Narodne biblioteke Srebrenica organizuje je aktivnost „Veče saza i gusala i recital ljubavne poezije“ u okviru obilježavanja Međunarodnog dana muzeja.

Promocija i predstavljanje će se održati 18. maja (ponedeljak) 2015. godine sa početkom u 18 časova u prostorijama Muzejske zbirke Narodne biblioteke Srebrenica.

Sugrađanima i posjetiocima predstaviće se Emin Bektić i Dušan Pejić, koji će svirati saz i gusle i na taj način predstaviti nematerijalno kulturno bogastvo muzike svog naroda. Ljubavnim stihovima će se predstaviti Teodora Košarac i Sedina Muratović, mlade pjesnikinje koje su svojim dosadašnjim radom i stihovima predstavljale Srebrenicu na brojnim literarnim konkursima u zemlji i inostranstvu.

„Veče saza i gusala i recital ljubavne poezije“ organizovala je Muzejska zbirka Narodne biblioteke Srebrenica u partnerstvu sa Udruženjem „Sjaj“ iz Srebrenice a finansijski je podržana u okviru projekta PRO-Budućnost koju implementira USAID i CRS.

Međunarodni dan muzeja, 18. maj obilježava se od 1977. godine na preporuku ICOM-a (International Council of Museums). Tema ovogodišnjih manifestacija koje preporučuje ICOM je ,,Muzeji za održivo društvo“. Pošto se posljednjih godina spajaju Evropska noć muzeja koja je 16. 17. i Međunarodni dan muzeja koji je 18. maja , Muzejska zbirka Narodne biblioteke Srebrenica je, kao doprinos društvu i njegovom razvoju, organizovala veče tradicionalne narodne muzike uz saz i gusle, tradicionalne instrumente naroda na ovim prostorima i recital ljubavne poezije.

Izvor: NBS

You must be logged in to post a comment Login