Vatrogasna jedinica Srebrenice dobila novo terensko vozilo

Srebrenička Vatrogasna jedinica dobila je novo moderno, terensko vozilo za gašenje požara u napristupačnim terenima vrijedno 290.000 KM.

Vatrogasni savez RS za potrebe nabavke novog vozila izdvojio je 200.000 KM, sredstvima poreskih obveznika, a Opština Srebrenica 90.000 KM za nabavku novog terenskog vozila za gašenje požara u ruralnim i nepristupačnim terenima.

“Vatrogasno vozilo V 2000 namijenjeno je za gašenje šumskih požara, nepristupačnih terena  i ruralnih dijelova. Posjeduje rezervoar od 2.000 litara vode, prenosnu pumpu, crijevno vitlo dužine 60 metara i ima deset puta veću svrhu nego druga vozila jer štedi vodu”, kaže Izet Suljanović, komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice u Srebrenici.

On kaže da vozilo posjeduje i drugu opremu koja olakšava rad vatrogascima i kojom se mogu spasiti ljudski životi.

Vatrogasna jedinica u Srebrenici sada ima dva vozila za gašene požara na napristupačnim terenima, navalno vozilo za gašenje požara na stambenim jedinicama i vozilo za tehničke intervencije u slučaju saobraćajnih nesreća.

“Nedostaje nam opreme za gašenje stambenih objekata koji imaju više od dva sprata. U Srebrenici ne postoji nijedan stambeni objekat koji je u potpunosti opremljen po propisima Zakona o zaštiti od požara, a rijetko koji imaju opremu kao što su hidranti, vatrodojave, automatski sistemi za gašenje i slično”, obašnjava Suljanović.

Ono što najviše nedostaje srebreničkim vatrogascima jeste zaštitna oprema koja je veoma skupa, a kojom se omogućava da vatrogasci obavljaju svoj posao nesmetano i budu zaštićeni na radu.

Neka od vozila ove jedinice biće prodata na nekoj od narednh licitacija kada to odluče nadležni iz Opštine Srebrenica.

You must be logged in to post a comment Login