Vaše usne otkrivaju kakvo vam je zdravlje

Istočnjačka narodna medicina ima veoma zanimljivo tumačenje zdravstvenog stanja prema boji vaših usana. Pogledajte se u ogledalo i saznajte šta vam organizam poručuje.

Usne prirodno treba da budu roze do tamnoroze boje, a sve druge nijanse govore o nekim tegobama u tijelu. Evo i kojim.

1. Blijedoroze

Ako su usne blijede, skoro boje kože, to je znak malokrvnosti. Vašem organizmu fali crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina, pa bi trebalo da jedete hranu bogatu gvožđem, poput brokolija.

2. Jarko crvene

Ako usne imaju mnogo jaču crvenu nijansu nego što bi trebalo, to znači da se organizam pregrijava i da jetra radi prekovremeno. Jetra je “tihi organ” koji se “ne žali”, pa ne čekajte da zaboli, već preduzmite nešto.

3. Ljubičastozelene

Nije neuobičajeno da i kod zdrave osobe usne povremeno budu ove boje tokom zimskih dana, ali ako konstantno tako izgledaju, onda to ukazuje na probleme sa srcem i plućima, pa je najbolje obratiti se ljekaru i prekontrolisati te organe.

4. Tamnoljubičaste

Kad su usne ovakve boje, to znači da nešto nije u redu sa organima za varenje, pa se savetuje da prestanete s brzom hranom i jedete svježe namirnice bogate vlaknima.

5. Tamnoljubičasti rubovi

Ako su samo ivice usana ove boje, to znači da u vašem organizmu postoji neravnoteža jina i janga, pa se može desiti da vam je čas hladno čas vruće. U tom slučaju se dobro odmorite, dobro jedite, ali nemojte jesti jaku hranu.

Izvor: Radio Sarajevo

You must be logged in to post a comment Login