Vaše tijelo upozorava: Ovo su znakovi da vam nedostaje povrća

Zeleno lisnato povrće smatra se jednom od najhranjivijih namirnica. Prepuno je važnih vitamina i minerala koji podržavaju osnovne funkcije tijela.

Međutim, ako kelj, rikula i špinat nisu visoko na listi omiljenih namirnica, postoji dobra šansa da propuštate neke od prednosti ove skupine superhrane.

Možete čak primijetiti određene znakove ili simptome koji upućuju na to da je vaša prehrana manjkava i nedostatna.

“Važno je napomenuti da ovi simptomi sami po sebi ne moraju nužno ukazivati na nedostatak lisnatog povrća u prehrani, jer mogu biti uzrokovani i drugim čimbenicima”, upozorava nutricionistica i trenerica Mary Sabat.

Imate zatvor

Prvi znak koji ukazuje na to da ne jedete dovoljno zelenog lisnatog povrća je zatvor.

“Lisnato povrće bogato je vlaknima, što pomaže u promicanju zdrave probave i sprječavanju zatvora. Ako netko ima rijetku potrebu za pražnjenjem crijeva ili poteškoće s pražnjenjem, to bi moglo ukazivati na nedostatak dijetalnih vlakana iz lisnatog povrća”, kaže nutricionistica Taylor Osbaldeston iz Durand Healtha napominjući da je preporučeni dnevni unos vlakana za odrasle oko 25 do 30 grama.

Međutim, Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije upozorava da zatvor može biti simptom niza drugih stanja te ga može potaknuti nedostatak tjelovježbe, nedovoljna hidracija, premala ili prekomjerna tjelesna težina, anksioznost ili depresiju i još mnogo toga.

Ako se stanje nije popravilo ni nakon što ste uključili na jelovnik više zelenog povrća, svakako zatražite pomoć doktora kako biste utvrdili postoje li drugi uzroci za vaše tegobe.

Patite od nedostatka vitamina

Nedovoljna konzumacija lisnatog povrća također može rezultirati određenim nedostatkom vitamina, kažu stručnjaci.

“Lisnato povrće prepuno je esencijalnih vitamina i minerala, uključujući vitamin A, vitamin C, vitamin K, folat i željezo. Smanjeni unos ovog povrća u prehrani može uzrokovati manjak hranjivih tvari, što potencijalno može dovesti do simptoma kao što su umor, oslabljena imunološka funkcija, loše zacjeljivanje rana i narušeno zdravlje kostiju”, objašnjava dr. Johannes Uys, doktor opće prakse u Broadgate General Practice.

Ako imate ove simptome, vaš će doktor možda zatražiti krvne pretrage kako bi utvrdio može li nedostatak vitamina biti temeljni uzrok. Također će morati isključiti sve druge moguće uzroke.

Patite od manjka energije

Željezo i magnezij igraju ključnu ulogu u sposobnosti tijela da održi optimalan nivo energije, a u prehrani mnogih ljudi lisnato povrće glavni je izvor oba minerala.

“Neadekvatan unos ovih nutrijenata može dovesti do umora, slabosti i smanjene energije. Preporučeni dnevni unos željeza za odrasle je oko osam do 18 miligrama, a magnezija oko 310 do 420 miligrama – objašnjava Osbaldeston napominjući da se općenito preporučuje konzumirati dvije šalice lisnatog povrća u dnevnoj prehrani i predlaže da ih uključite u salate, smoothieje i kao prilog jelima.

Imate problema s kožom

Još jedan potencijalni znak da ne jedete dovoljno lisnatog povrća je pojava različitih problema s kožom.

“To je zato što lisnato povrće sadrži antioksidanse i fitohemikalije koje promiču zdravlje kože. Neadekvatna konzumacija ovog povrća može doprinijeti problemima s kožom poput suhoće, nedostatka sjaja ili povećane osjetljivosti na oštećenja uzrokovana okolišnim čimbenicima”, upozorava Sabat.

To također znači da, ako primijetite probleme s kožom, promjena prehrane može biti prva linija obrane. Jedite širok raspon namirnica biljnog podrijetla bogatih vitaminima i mineralima, ali ne ograničavajući se samo na tamno lisnato povrće.

To također znači da, ako primijetite probleme s kožom, promjena prehrane može biti prva linija obrane. Jedite širok raspon namirnica biljnog podrijetla bogatih vitaminima i mineralima, ali ne ograničavajući se samo na tamno lisnato povrće.

“Ako u svojoj prehrani ne jedete dovoljno lisnatog povrća, možda će vam biti teže održavati zdravu težinu ili ćete imati poteškoća s kontrolom porcija”, kaže Uys.

Naravno, nijedna hrana ne može poboljšati ili pokvariti dijetu, a najbolji plan prehrane je onaj kojeg ćete se pridržavati dugoročno. Težite izbalansiranim obrocima koji uključuju puno voća i povrća, zdrave masti, složene ugljikohidrate i nemasne bjelančevine za optimalnu prehranu, piše BestLifeOnline.

You must be logged in to post a comment Login