Valentin Inzko posjetio Muzički kamp u Srebrenici

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko posjetio je danas djecu iz Srbije, Hrvatske i BiH koja učestvuju na prvom regionalnom kampu “Srebrenica Music Camp 2018”.

“Imao sam neke političke razgovore, ali ovo je važnije od svega”, započeo je Inzko obraćanje novinarima u Srebrenici i rekao da muzika ima sedam tonova sa kojima se može uraditi mnogo toga.

“Fantastično je baš to da su ovdje u Srebrenici došli mladi muzičari iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ja mislim da su oni najbolji dokaz da se može živjeti zajedno, iako političari kažu suprotno”, rekao je Inzko.

On ističe da je život bez muzike nezamisliv i da on dolazi iz muzičke porodice, otac je svirao violinu, on svira orgulje, a supruga je muzičarka.

“Svijet bi bio drugačiji kada bi svako svirao neki instrument ili pjevao”, kaže Inzko.

Predsjednica “Bauern Helfen Bauern” iz Salzburga Doraja Eberle kaže da je Valentin Inzko došao na poziv djece.

“Inzko je ovdje došao zbog djece koja su na kampu i koja šalju jednu drugačiju poruku iz Srebrenice”, rekla je Eberle.

Ono što je ona istakla jeste da je neophodno ulagati u djecu jer su oni budućnost i snaga koja može uraditi mnogo na stvaranju boljih uslova za život.

Inzko je imao priliku da posluša nekoliko pjesama djece koja pripremaju veliki zajednički koncert u Srebrenici.

Na kampu učetvuje 150 djece iz Srbije, Hrvatske i BiH sa horom i orkkestrom, a cilj “Srebrenica Music Camp 2018” je da se kroz orkestarske i horske radionice omogući pristup kulturi i umjetnosti, koji će učesnike iz tri zemlje potaknuti na interkulturalni dijalog, razumijevanje i zajedničku saradnju.

Kamp se završava velikim koncertom hora i orkestra iz tri zemlje te gostiju iz Austrije i Argentine.

You must be logged in to post a comment Login