Uzeti uzorci šest izvora Guber voda

U procesu izrade studije izvodljivosti i pokretanja banjskog turizma na Guberu danas su uzeti uzorci šest ljekovitih voda koje se koriste u liječenju.

Tim Instituta za rehabilitaciju Beograda danas je uzeo uzorke voda koje se najčešće koriste u liječenju malokrvnosti, reumatizma i kože.

„Danas uzimamo uzorke voda koje nosimo u laboratoriju da je kompletno ispitamo nakon čega ćemo imati stanje vode danas. Ovakva istraživanja predviđena su da se rade na svake tri godine i to norma koja je potrebna jer voda brzo mijenja svoje svojstvo. Prioritet nam je Crni Guber jer takvih voda nema mnogo“, kaže prof. dr Milisav Čutović, balneoklimatolog.

On kaže da će pored ispitivanja šest voda obaviti i ispitivanje mulja, blata koje ima mogućnost za liječenje i primjenu u banjskim tretmanima.

„Rezultati će biti veoma brzo i sačinićemo balneološki izvještaj koji je stručno-pravni dokument čime se potvrđuje korištenje vode i blata za upotrebu u liječenju, prevenciji i rehabilitaciji različitih oboljenja. U planu je i održavanje simpozijuma u Srebrenici gdje bi okupili eminentne stručnjake iz ove oblasti gdje interesovanje pored BiH, Srbije postoji i u Hrvatskoj i Sloveniji“, kaže prof. dr Čutović.

Guber vode ističe se po velikoj količini gvožđa gdje na jedan litar ima 100 mg gvožđa, što je od deset do petnaest puta više nego u vodama drugih ljekovitih voda u Evropi, objašnjava prof. dr Čutović ističući značaj ovih voda, posebno za malokrvnost.

Hemijskom analizom koje je obavio Tehnološki fakultet Zvornik potvrđeno je da je voda i dalje kvalitetna i bogata gvožđem.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić kaže da je u pokretanje banjskog turizma planirano ulaganje od 40 miliona KM, deset miliona godišnje sa modernim spa objektima i pratećim sadržajem za liječenje i odmor.

„Ovo je prvi i najznačajniji korak kada govorimo o ponovnom pokretanju banjskog lječilišta u Srebrenici gdje će se analizirati vode i potvrditi njihova efikasnost. Institut ‘Miroslav Zotović’ radiće studiju izvodljivosti i isplativosti, Opština Srebrenica i Vlada Republike Srpske su sufinansijeri ovih aktivnosti koje su preduslov za naredne korake“, kaže Grujičić.

On ističe da je pokretanje Specijalne bolnice „Banja Guber“ sada na nivou entiteta i da se formira javno preduzeće, a da je koncesija na Guber vode vraćena Vladi RS.

Prošle godine Vlada RS je odlučila da oživi nekadašnju banju i direktno pomogne njeno pokretanje i formiranje novog preduzeća i najavljena je izgradnja specijalne zdravstvene ustanove za liječenje ljekovitom vodom iz Gubera, koja će biti u vlasništvu entiteta, a u sastavu Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” Banja Luka.

Objavljeno 25. februara 2021. godine na Facebook stranici eSrebrenica.

You must be logged in to post a comment Login