Uz Dan biblioteke završeni “Dani Srebrenice 2023”

Danas je u prostoru Narodne biblioteke Srebrenica održana ceremonija obilježavanja 64 godine rada srebreničke biblioteke i Dan biblioteke čime je zvanično završena manifestacija “Dani Srebrenice 2023”.

Direktorica biblioteke Jovana Rankić rekla je da se danas proslavlja 64 godine Narodne biblioteke Srebrenica koja je kroz svoj rad i postojanje bila temelj kulture u Srebrenici.

Ona kaže da je tokom manifestacije “Dana Srebrenice 2023” biblioteka imala niz aktivnosti, a danas su održane završne aktivnosti.

Takođe, biblioteka je imala ukupno 68 aktivnosti u protekloj godini, od čega je istakla jednu novu, a to je projekat Mobilna biblioteka kojim knjige stižu i do srebreničkih sela.

Otvorena je izložba fotografija „Guber kroz fotografije, razglednice i knjige“ koje je materijale NBS prikupila.

“Dio ovog materijala je izložba zavičajne građe jer smo kroz fotografiju, razglednice i knjige koje posjedujemo u fondu predstavili omiljeno izletište naših sugrađana”, rekla je glavna bibliotekarka Violeta Radić.

Predstavljena je i najstarija fotografija Punionica Guber vode iz 1889. godine.

Danas neće biti nagrađeni najbolji radovi literarnih i likovnih radova na temu “S ljubavlju iz Srebrenice”, kao ni foto konkurs “S knjigom na Guberu” jer su konkursi produženi do danas, 6. juna, nakon čega će biti izabrani najbolji radovi i, kako je to već tradicija, i nagrađeni 16. juna.

Adem Mehmedović, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti i javne servise zvanično je zatvorio ovogodišnju manifestaciju “Dani Srebrenice 2023” istakavši da je zbog lošg vremena koncert Željka Samardžića i Sportske igre mladih odloženo za 16. juni.

On je takođe iskazao nadu da će naredna manifestacija biti još sadržajnija i kvalitetnija.

Ovim događajem završena je program osamnaeste kulturno-sportske manifestacije “Dani Srebrenice 2023” koja je trajala od 26. maja do 6. juna.

You must be logged in to post a comment Login