Utakmica koju FK “Guber” nikada ne može zaboraviti

Tradicija Fudbalskog kluba “Guber” duža je od 90 godina, tačnije klub je osnovan daleke 1924. godine a iza sebe ima izuzetno veliki uspjeh, bio je jedan od 32 kluba Kupa Maršala Tita u 1989. godini.

Dolazak do šesnaestine Kupa Maršala Tita bio je najveći uspjeh srebreničkog kluba koji je do te pozicije došao savladavši šampiona Kupa FK “Borac” iz Banja Luke iz 1988. godine, nakon čega i Veleža iz Nevesinja da bi veliku nepravdu Guber doživio baš u šesnaestini Kupa Maršala Tita.

Guber se susreo sa FK “Budućnost” iz Podgorice koje je nakon rezultata (1:1) savladao na penale. Nakon velikog uspeha, utakmica je poništena i ponovljena gdje je u drugom meču, nakon neizvjesne utakmice, Budučnost bila bolja i rezultatom (1:2) otišla u osminu finala Kupa.

Ovom događaju postoji novinski članak koji nam je poslao Dario Hamzić iz Prijedora. Članak potiče iz 16. avgusta 1989. godine, koji je napisao srebrenički novinar Sakib Smajlović.

U svom tekstu “Raspršeni snovi” Faruk Smajlović najbolje je približio momente lokalnog kluba koji je bio među 32 najbolja kluba tadašnje Jugolavije, Kupa Maršala Tita.

“Za sve one koji vole ovaj grad, FK ‘Guber’ je uvijek bio i ostaće veliki klub sa velikom tradicijom”, piše Faruk.

U novijoj istoji kluba Guber je osvojio prvo mjesto u Regionalnom takmičenju RS – Istok za sezonu 2015/2016. i plasirao se u Drugu ligu RS.

You must be logged in to post a comment Login