Uspješno održana pokazna vježba spašavanja povrijeđenih lica

Služba civilne zaštite opštine Bratunac danas je organizovala izvođenje pokazne vježbe „Spasavanje unesrećenih u saobraćajnoj nesreći“ pred učenicima bratunačkih osnovnih škola, a uz koordinisano učešće svih službi nadležnih za intervenisanje i ukazivanje pomoći u tim slučajevima.

Samostalni stručni saradnik za poslove Civilne zaštite u ovoj opštini Ljupko Ilić kaže da je vježba imala za cilj edukaciju učenika i građana, ali i provjeru obučenosti nadležnih službi za pružanje pomoći.

„Vježba je dobro isplanirana i osmišljena, postignuta je dobra koordinacija angažovanja i sinhronizacija djelovanja svih timova, koji se zaduženi za pružanje pomoći povrijeđenima u saobraćajnim nezgodama“, ocijenio je Ilić.

On je istakao da je ovo redovna aktivnost obuke i provjere spremnosti i opremljenosti jedinica civilne zaštite u kojoj su učestvovali pripadnici Auto-moto saveza Republike Srpske, Crvenog krsta, Doma zdravlja i Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Bratunac.

Prisutni učenici, zainteresovani građani kao i rukovodstvo opštine i direktor Republičke uprave civilne zaštite Boris Trninić, vidjeli su kako se propisno reaguje i stručno, sa adekvatnom opremom, pristupa izvlačenju povrijeđenih iz slupanih i blokiranih vozila prilikom saobraćajnih nezgoda, kako se zbrinjavaju i pruža prva pomoć nakon izvlačenja iz automobilskih olupina.

Ilić je istakao da se na putevima Republike Srpske često dešavaju saobraćajne nesreće i da je neophodno imati osposobljene službe za spašavanje i pružanje prve pomoći povrijeđenima u svim okolnostima i s tim ciljem je izvedena ova vježba.

On je iznio podatke da je u prethodnih pet godina u Republici Srpskoj evidentirano 59.132 saobraćajne nezgode sa 665 smrtno stradalih, 3.463 teško povrijeđena i 15.372 lakše povrijeđena učesnika u saobraćaju.

U istom periodu , prema podacima koje je Ilić saopštio, na području opštine Bratunac dogodilo se 513 saobraćajnih nezgoda sa pet smrtno stradalih lica, 40 teže i 106 lakše povrijeđenih osoba.

Direktor Republičke uprave civilne zaštite Boris Trninić pozdravio je organizovanje ove veoma uspješno izvedene vježbe i zahvalio svim učesnicima koji su pokazali dobru spremnost i obučenost za obavljanje zadataka.

„Ovakve vježbe neophodno je organizovati radi obučavanja i koordinacije djelovanja u vanrednim okolnostima, a danas ćemo sa rukovodstvom opštine razgovarati i o potreba dodatnog opremanja jedinica civilne zaštite“, rekao je Trninić.

Načelnik bratunačke opštine Lazar Prodanović rekao je da je važno da se učenici upozore i uvjere kakve opasnosti se događaju u saobraćaju i kako da reaguju u tim okolnostima, a i za obuku jednica čiji je sastavni dio posla pružanje pomoći unesrećenima i povrijeđenima.

„Sagledaćemo potrebe i neophodnost materijalnog opremanja jedinica civilne zaštite za njihov uspješan kontinuirani rad i pripravnost za djelovanje u datim okolnostima“, zaključio je Prodanović.

You must be logged in to post a comment Login