Usluge Centra za socijalni rad u Srebrenici koristi oko 500 osoba

Pravo na tuđu njegu i pomoć u ovoj opštini prima oko 500 osoba i taj broj stalno varira, rečeno je iz Centra za socijalni rad Srebrenica.

Prema riječima direktorice ovog centra Biljane Kandić 430 korisnika je u prvoj grupi i mjesečno primaju po 87,5 KM, dok 52 korisnika iz druge grupe dobijaju po 171 KM pomoći mjesečno.

Mjesečnu novčanu pomoć od 128 KM prima 25 osoba i sva primanja redovno se isplaćuju. 

„Isti broj lica koristi ličnu invalidninu od 100 KM na osnovu prava koje je prije godinu uvedeno za oboljele osobe kod kojih je bolest nastupila prije 18. godine života. Ovaj broj korisnika će se u idućoj godini povećati jer će novim zakonom ovom vrstom pomoći biti obuhvaćen i bubrežni bolesnici i osobe koje boluju od rijetkih bolesti“, pojašnjava Kandićeva.

Zdravstveno osigiranje preko Centra za socijalni rad koristi 19 lica, jedna osoba se nalazi u domu za stare, dok je jedno dijete u hraniteljskoj porodici o trošku ove ustanove.

„Materinski dodatak koristi 30 porodilja u mjesečnom iznosu od 405 KM, a dječiji dodatak prima 98 korisnika, dok naknadu na treće i četvrto dijete u iznosu od 450 KM koristi 13 porodica“, kaže Kandićeva.

Ona kaže da opremu za novorođenu djecu tokom ove godine dobilo 69 porodica.

Uručeni paketić za djecu sa posebnim potrebama

Predstavnici Centra za socijalni rad uručili su danas paketiće za djecu sa posebnim potrebama u jedanaest porodica.

Dio paketića uručen je djeci u njihovim domovima jer su neopokretna.

You must be logged in to post a comment Login