Uskoro pokretanje teretnog saobraćaja i brendiranje maline u Bratuncu

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Staša Košarac izjavio je nakon današnjeg sastanka sa načelnikom opštine Bratunac Lazarom Prodanovićem i privrednicima iz ovog mjesta da će resorno ministarstvo pružiti punu podršku inicijativama koje je pokrenulo novo rukovodstvo ove opštine vezano za izgradnju bescarinske industrijske zone, brendiranja maline i drugima.

Košarac je rekao da je imperativna politika Republike Srpske da se ravnomjerno razvijaju svi njeni dijelovi, ali mnoge projekte usporavaju zajedničke institucije BiH i zamjeraju nam u Sarajevu što mi to iznosimo u javnost.

„Dvije godine se čekalo na odobravanje sredstava za izgradnju graničnog prelaza kod mosta ‘Bratoljub’ i tek sa dolaskom Zorana Tegeltije na čelo Savjeta ministara donesena je prva odluka o izdvajanju 14,5 miliona KM za izgradnju tog objekta, što potvrđuje da u partnerstvu sa institucijama Republike Srpske želimo ravnomjeran razvoj svih njenih dijelova“, objašnjava Košarac.

On ističe da je danas upoznat da se već dugo čeka odgovor Uprave za indirektno oporezivanje za otvaranje ovog graničnog prevoza i za teretni saobraćaj i da se to mora ubrzati uz pregovore sa Republikom Srbijom jer se radi o zajedničkom graničnom prelazu te da načelnik opštine traži odgovor od Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje o pokretanju teretnog saobraćaja preko prelaza „Bratoljub“.

Izrazio je očekivanje da se to pitanje adekvatno tretirati i da će doći do njegovog konačnog definisanja.

„Još 2020. godine razgovarali smo o slobodnoj industrijskoj zoni kao stimulativne mjere za mogućnosti za razvoj i zapošljavanje te privlačenje stranih investitora, što smo podržali. Međutim za tri godine nije došao ni jedan zahtjev iz opštine Bratunac po tom pitanju do današnjeg sastanka sa Prodanovićem koji je rekao da je to i dalje opredjeljenje ove opštine i predstavnici ministarstva na čijem sam čelu u ponedjeljak će doći u Bratunac da se formulišu zahtjevi prema nadležnima za odobrenje“, naglašava Košarac.

Govoreći o temama današnjeg razgovora rekao je da ovoj opštini nedostaju strateški dokumenti u oblasti privrede i poljoprivrede i da će ministarstvo pomoći opštini da izradi strateške dokumente za razvoj poljoprivrede, turizma i drugih oblasti za šta postoje određeni potencijali.

Košarac je rekao da treba pristupiti promociji potencijala i posebno se posvetiti pažnju preradi maline i dobijanju finalnog proizvod od tog voća u saradnji sa domaćim i stranim investitorima i ministarstvo će podržati tu aktivnost.

On je najavio da će podržati Sajam „Dani maline“ u Bratuncu po zahtjevu koji treba da organizatori dostave Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa što u prethodnim godinama nije dostavljano.

Prodanović je zahvalio Košarcu na podršci ubrzavanju izgradnje i otvaranja slobodne industrijske zone i direktnim stranim investicijama kao i energetskoj efikasnosti, odnosno utopljavanju društvenih zgrada u ovoj opštini.

„Dobili smo obećanje za podršku Sajmu ‘Dani maline’ i dogovorili pokretanje aktivnosti za brendiranje maline kao zaštitnog znaka ove opštine što je izuzetno značajno za proizvođače ovog voća. Posebno smo zahvalni na stručnoj pomoći koju ćemo dobiti za izradu strategije razvoja poljoprivrede u ovoj opštini, te da se konačno riješe barijere o pokretanju prometa roba i usluga preko ‘Bratoljuba’ i da uskoro bude pušten teretni saobraćaj preko ovog mosta i graničnog prelaza“, zaključio je Prodanović.

Bratunački privrednik Janko Petrović rekao je da administarcija BiH sporo rješava pitanja i često se prave opstrukcije i blokade što je slučaj i sa puštanjem teretnog saobraćaja preko graničnog prelaza i mosta „Bratoljub“.

„Privrednici to trpe i imaju nepotrebne i značajne troškove jer njihove robe idu preko graničnog prelaza u Karakaju i to je dodatnih 100 kilometara prevoza i duga nepokretna čekanja, koji bi se izbjegli puštanjem prometa roba i usluga preko ‘Bratoljuba’. Pokušavamo sa novim načelnikom i srpskim predstavnicima u institucijama BiH da to riješimo jer bi nam to mnogo značilo, olakšalo poslovanje i dovelo do određenih ušteda“, istakao je Petrović.

You must be logged in to post a comment Login