Uskoro kod osnovne škole dječije eko igralište

Dječije eko igralište kod Prve osnovne škole je u završnoj fazi, reko nam je Ademir Mehmedović, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti i javni servis opštine Srebrenica.

Mehmedović kaže da je na redu postavljanje staza, uređenje prostora kao i postavljanje prateće opreme za dječije igralište.

“Ne znamo tačno kad će stići oprema ljuljačke, klackalice, njihalice, obzirom da taj dio procedure i dio opreme od svojih sredstava provodi OSCE, ali i to očekujemo brzo. Pored opreme za djecu, planirane su uređene staze, česma s vodom, šadrvani”, kaže Mehmedović.

On dodaje da je zbog dodatnih radova planirani rok završetka prolongiran čime je riješen problem propusta kod škole koji su pravili problem u proteklom periodu, izvršeno uklanjanje materijala i završno nasipanje i ravnanje terena i da očekuju da će završena faza instalacije opreme biti brža.

Narednog mjeseca biće posađene sadnice u sklopu ekoloških akcija čime će ovo igralište dobiti konačan izgled modernog i ekološkog kutka za djecu i roditelje.

“Cilj je da imamo funkcionalan prostor koji će koristiti, prije svega, djeci mlađeg uzrasta obzirom da nemamo u blizini prostor za djecu uzrasta do sedam godina, učenicima osnovne škole, ali i građanima koji žive u blizini”, naglašava Mehmedović.

Ranije iz kompanije Alma Ras koja finansira većinu troškova dječijeg eko igrališta rekli su nam da će do kraja septembra biti završeni eko projekti koji su izabrani na njihovom konkursu među kojima je i Srebrenica.

Na konkursu je podržan i projekat igraonice za djecu koja će biti postavljena na terenima između osnovne i srednje škole.

“Alma Ras već treću godinu zaredom raspisuje konkurs za eko projekte, gdje članovi komisije biraju pet najboljih projekata prema unaprijed određenim kriterijima, a najvažniji je koliko je taj projekat zapravo koristan za širu društvenu zajednicu. Nakon toga, tih pet projekata postavljamo na našu zvaničnu FB stranicu, gdje svi imaju pravo dati svoj glas i odlučiti koja tri ćemo zapravo finansijski podržati”, rekla je Mervana Muhović, PR kompanije.

Pored Alma Rasa projekat sa oko 4.000 KM podržala je Misija OSCE u BiH, kancelarija Srebrenica i Opština Srebrenica koja je pokrila sve preostale troškove.

You must be logged in to post a comment Login