Uskoro jeftiniji telefonski razgovori s građanima zemalja u regiji

Prije nekoliko sedmica Evropska komisija saopštila je da će od juna 2017. za sve građane Evropske unije biti dostupna usluga roaminga, čime će se i u tehnološkom smislu obrisati granice država članica ove unije.

Iako naša zemlja neće imati ove pogodnosti, ipak, usluge roaminga uskoro će biti jeftinije za pojedine zemlje u regionu.

Još prije tri godine BiH je potpisala Sporazum s Makedonijom, Crnom Gorom i Srbijom, te su već uvedene neke pogodnosti kada je riječ o razmjeni usluga telefonije između ovih zemalja. Kako je najavljeno, od jula ove godine te usluge bi trebale biti još povoljnije.

“Bosna i Hercegovina, budući da nije članica EU, neće imati pogodnosti u pogledu ukidanja naplate usluga roaminga u državama članica Unije. Međutim, kako ne bismo razočarali korisnike mobilnih usluga u BiH, mi još jednom potvrđujemo vijest da će, na osnovu Sporazuma o sniženju cijena usluga roaminga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama, koji je sklopljen na regionalnom nivou, doći do određenih pojeftinjenja. Riječ je o trećoj fazi primjene ovog sporazuma, koja će biti na snazi od 1. jula 2017. godine”, kazala je za Radiosarajevo.ba Amela Odobašić, glasnogovornica Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

Korisnici su i ranije mogli da se uvjere da je do određenih smanjenja u cijenama došlo za sve korisnike mobilne telefonije. Neke cijene, u zavisnosti od zemalja pojedinačno, snižene su od 67 do 76 posto, a s primjenom posljednje faze Sporazuma, primjera radi, cijene odlaznih poziva trebale bi biti snižene za dodatnih 17 posto, kazali su nam iz RAK-a.

Također, snižene su i cijene SMS poruka, te će one do 30. juna ove godine iznositi tek 0,15 KM, a od 1. jula trebale bi biti i dodatno snižene.

Još svega pet mjeseci ostalo je do početka primjene posljednje faze ovog regionalnog Sporazuma, a iz BH Telecoma, jednog od najvećih mobilnih operatera u BiH, istaknuli su kako su u toku posljednje pripreme.

“Odluka je definirana u tri faze na godišnjem nivou i od 1. jula 2017. godine počinje posljednja faza ovog sporazuma. Od tada će se primjenjivati niže cijene nego što su sada. BH Telecom se priprema za implementaciju i ove posljednje faze i svakako će je realizirati u skladu s definiranom odlukom RAK-a”, dodali su iz BH Telecoma za Radiosarajevo.ba.

Svakako da je ovo jedan pozitivan primjer kako vlasti u BiH mogu olakšati život stanovnicima ove države, koji su posebno povezani sa svim državama u regionu.

“Zaista je pozitivno da postoji opredjeljenje vlada ovih zemalja da se u ovom pogledu korisnicima omoguće smanjenja cijena, kako se oni ne bi osjećali da su u nekom nepovoljnijem položaju u odnosu na građane EU”, zaključila je glasnogovornica RAK-a Amela Odobašić.

Izvor: Radio Sarajevo

You must be logged in to post a comment Login