Zbog virusa pojačana prevencija u Srebrenici

Danas je održan sastanak Štaba za vanredne situacije opštine Srebrenica gdje je potvrđeno da je došlo do pogoršavanja epidemiološke situacje i da postoje slučajevi virusa korona i da se shodno mjerama prati situacija i reaguje.

Na štabu je rečeno da je zaraženo tri osobe od čega dvoje živi u Srebrenici, dok traća osoba ima ličnu kartu u Srebrenici, a mjesto prebivališta je u Bratuncu.

Prvi slučaj na teritoriji opštine Srebrenica registrovan je ranije u Skelanima nakon čega je osoba, kao osiguranik Srbije, prebačena u Beograd na liječenje gdje je preminula.

Prema informacijama iz Doma zdravlja Srebrenica u samoizolaciji je 22 osobe, a juče i danas su testirani najbliži kontakti osoba kod kojih je potvrđen virus korona i u narednim danima očekuju se rezultati.

Sa štaba je poručeno da se pojačaju mjere zaštitie i prevencije protiv virusa korona uz obavezno nošenje maski u zatvorenom i držanje distance.

Svim javnim preduzećima i ustanovama u koje dolazi veći broj ljudi biće naloženo da pojačaju higijenu, ako je izvodljivo da organizuju šalterski rad i ne stvaraju gužve, a inspekcijske službe će pojačano vršiti kontrolu.

Kao najveći problem širenja virusa navodi se obilježavanja stradanja u ovoj opštini, 11. i 12. juli kada se očekuje više ljudi, iako su organizatori programa komemoracije najavili manji broj zbog situacij, očekuje se da će svi programi imati više od 50 lica, koliko je dozvolio Republički štab za vanredne situacije.

Kako je saopšteno iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske danas je potvrđen još jedan virus korona kod osobe u Bratuncu čime je ukupan broj zaraženih u ovoj opštnini 15, ili 16 sa osobom koja se liječi u bratunačkom Domu zdravlja, a ima ličnu kartu Srebrenice.

Na zvaničnom sajtu Opštine Bratunac, nakon skoro 60 svakodnevnih sjednica štaba i izveštaja, nema infomacija o stanju u ovoj opštini kao ni preduzetim mjerama koje se sprovode.

You must be logged in to post a comment Login