Završena stručna radionica restauracije stećaka u Skelanima

Trodnevna radionica „Konzervacija-restauracija stećaka“ završena je danas u Skelanima kod Srebrenice.

Stručnu radionicu organizovao je Arheološki muzej „Rimski municipium“ Skelani i Centralni institut za konzervaciju spomenika Beograd, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije za oblast „Kulturne djelatnosti Srba u inostranstvu“.

Učešće su uzeli organizatori kao i predstavnici muzeja iz Republike Srpske i predstavnici Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Direktorica Arheološkog muzeja „Rimski municipium“ Skelani Svjetlana Marković kaže da je radionica bila od velikog značaja za radnike muzeja i istraživače i najavila nastavak saradnje.

„Ovo je bio edukativni projekat u okviru koga su zaposleni u muzejima Republike Srpske imali priliku da uče od arheologa-konzervatora i restauratora iz Srbije i Hrvatske kakav je postupak zaštite, konzervacije i restauracije stećaka i koja se sredstva koriste. Osim edukacije u okviru trodnevnog rada sagledano je stanje stećaka na lokalitetu Crvica, sačinjen plan njihove restauracije i konzervacije, a u okviru praktične obuke obavljena je konzervacija dva stećka, od ukupno 15 koliko ih ima na ovom lokalitetu“, rekla je Markovićeva.

Takođe, Markovićeva je najavila da danas počinje i nastavak istraživanja na lokalitetu bivšeg zadružnog doma u Skelanima čija prva faza je obavljena prošle godine.

Ona kaže da će istraživanja trajati do 5. septembra, a i ove godine rukovodilac tima je arheolog Ivana Grujić iz Muzeja Hercegovine iz Trebinja, sa kojom će raditi arheolog Boris Radić iz Arheološkog muzeja iz Skelana i arheolozi iz Muzeja Semberije iz Bijeljine.

You must be logged in to post a comment Login