Završava se prijava za “Evropski grad kulture 2024”

U Srebrenici danas je održana radionica “Srebrenica Drina Euro – Region i Srebrenica Euro – Region Capital City of Culture 2024”, na kojoj su eksperti iz Austrije, Institut za tehnologiju (AIT) i Instituta za strukturalni razvoj (ISD), diskutovali o smjernicama Master plana za kandidaturu Srebrenica za “Evropski grad kulture 2024”.

Predstavnici svih opština i gradova od Goražda do Zvornika, kao i opštine iz Srbije, Ljubovija i Bajina Bašta danas su se upoznali sa izradom Master plana.

“U Srebrenici danas su predstavnici Institut za tehnologiju (AIT) i Instituta za strukturalni razvoj (ISD) iz Austrije koji su nam predstavili šta su sve uradili za ovih osam mjeseci, zajedno sa dvanaest instituta. Master planom biće obuhvaćena regija Srebrenice, sve gradove i opštine na regiji”, rekao je načelnik Srebrenice Mladen Grujičić koji je rekao da je ovo prvi sastanak predstavnika opština i gradova iz ove regije koji će se zajedno kandidovati za “Evropski grad kulture za 2024”.

On kaže da ovaj kraj ima bogato kulturno-istorijsko nasljeđe, prirodna bogastva i sve ono što je neophodno za kandidaturu koja se može zajedno i dobiti.

Alexander Petritz iz austrijskog Instituta za strukturalni razvoj (ISD) kaže da su oni već 20 godina u BiH i da od 2015. godine rade nešto konkretno za ovu regiju.

“Na inicijativu Bila Klintona odlučili smo da je potreban generalni master plan za ovu regiju kako bi se svi na njega oslonili”, objašnjava Petritz i ističe da je planom ispunjeno i povezivanje dvije države čime ova kandidatura postaje daleko opravdanija.

On kaže da se ovim želi podstaći da investitori ulažu u Srebrenicu i regiju, ali da je i dalje problem saobraćajne povezanosti, a cilj je naseliti i druge privredne djelatnosti i otvarati nova radna mjesta.

“Bosna i Hercegovina kandidovaće nekoliko gradova, zbog čega smo odlučili da Srebrenica ne ide sama već da zajedno bude uključeno više opština i dva grada uz Drinu čime će ispuniti uslovi za ozbiljnu kandidaturu”, kaže Petritz i ističe da postoji naznaka da se u partnerstvu uključi austrijski grad Gmund.

On ističe ako Srebrenica i ova regija ne dobiju kandidaturu to opet nije poržavajuće jer kroz ovaj projekat regija se afirmiše i otvara vrata potencijalnim investitorima.

Bego Bektić, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti i javne servise kaže da je izrada Master plana veoma važna za Srebrenicu.

“Ovo je način da predstavimo šta Srebrenica ima da ponudi, kao i regija i dobar primjer umrežavanja ljudi, opština i gradova”, ističe Bektić.

Završetak izrade Master plana predviđeno je do kraja godine, pručeno je sa današnje radionice.

You must be logged in to post a comment Login