Za srebreničke osnovce uručeno 15 tableta

U sklopu inicijative “Daruj opremu za online nastavu!” Institut za razvoj mladih KULT u saradnji sa prijateljima i partnerima u nekoliko opština i gradova prikuplja se tehnička oprema za djecu i mlade kako bi što lakše i praktičnije pratili onlajn nastavu.

Dio opreme uručen je i za djecu iz Srebrenice u saradnji sa Udruženjem „Sara-Srebrenica“, gdje je postavljen punkt za prikupljanje IT uređaja, gdje je nabavljeno 15 tableta.

„Protekle sedmice stiglo je 15 tableta, koji su podijeljeni učenicima, uglavnom socijalno ugroženim ili višečlanim porodicama, a korisnici su odabrani u saradnji sa SOS dječija sela BiH, kancelarija u Srebrenici i u konsultaciji sa Prvom osnovnom školom Srebrenica“, kaže Valentina Gagić iz Udruženja „Sara- Srebrenica“.

Ona ističe da to nije ni približnom potrebama srebreničkih učenika, od kojih pojedini nemaju tehničke mogućnosti za korištenje bilo kakvih IT uređaja.

Organizator ove akcije pozivaju sve ljude dobre volje da se uključe i pomognu, a punktovi za doniranje opreme postavljeni su u nekoliko gradova i opština, među kojima je i Srebrenica.

Početkom pandemije virusa korona, a prema informacijama Prve osnovne škole Srebrenica internet konekciju nije imalo 28 učenika, mobilni internet, telefon koristilo je 117 učenika, dok računarsku opremu nema 82 učenika, od oko 400 učenika koji su upisani u centralnu školu i područna odjeljenja.

Zahvaljujući ovoj i sličnim akcijama situacija se popravila, ali i dalje veliki broj djece nema IT uređaje.

You must be logged in to post a comment Login