Vremenska kapsula: Vidimo se 2040. godine

U Srebrenici je danas obilježen Međunarodni dan tolerancije sa nekoliko aktivnosti među kojima je bila i Vremenska kapsula koju je organizovala mreža organizacija “Koalicija Srebrenica” i kancelarije OSCE u Srebrenici.

Radi se o kutiji u koju su građani Srebrenice ubacivali svoje predmete i stvari kojima žele da obilježe 2016. godinu.

“Veoma sam zadovoljan da je ‘Koalicija Srebrenica’, koja okuplja organizacije iz ovog mjesta, organizovala današnju aktivnost. Veliki broj ljudi je došao da pruži svoju podršku ovom događaju. Ideje je da se vremenska kapsula otvorio za 24 godine, tačnije 16. novembra 2040. godine na Međunarodni dan tolerancije”, kaže Will Richard, šef kancelarije OSCE u Srebrenici, koja je pomogla ovu aktivnost i druge u Bratuncu i Milićima.

Prema njegovim riječima ovo je veoma zanimljiva aktivnost i 2040. godine prikazaće kako je život izgledao u Srebrenici. On kaže da građani sa kojima je razgovarao očekuju bolju budućnost za mlade i svoje potomke, čemu se i on nada.

Građani su u vremenksu kapsulu ostavljali razne predmete od brošura, pisama, fotografija, a Mirela Smajlović je u ovu kutiju stavila sat koji je ukrasila u dekupaž tehnici i rekla je da se nada će i 2040. sat pokazivati isto vrijeme.

Nakon završetka akcije, kutija će biti ostavljena na čuvanje u Muzeju Srebrenica ili podrumu Kulturnog centra.

Pored ove aktivnosti, u Srebrenici je održana i izložba “Živimo mir” i projekcija filma “SIGEMBR”, a ponedjeljak i utorak za učenike osnovnih škola u Potočarima i Srebrenici organizovane su origami radionice na temu tolerancije.

Misija OSCE u BiH tokom Međunarodnog dana tolerancije na 25 lokacija organizovala više od 60 aktivnosti koje su počele 9. novembra.

UNESCO je proglašenjem Međunarodnog dana tolerancije skrenuo pažnju na brojne međunarodne akte koji se tiču ljudskih prava, uključujući Konvenciju o građanskim i političkim pravima, Konvenciju o eliminaciji svih oblika diskriminacija žena, rasne diskriminacije, kao i Konvencija o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, te brojne druge.

You must be logged in to post a comment Login