Voda gradskog vodova u Srebrenici je bakteriološki ispravna

Vijest u kojoj smo objavili da će Opština Srebrenica pomoći u rješavanju problema zaražene vode, a koja se odnosi na četiri škole, među kojima je i jedno selo, izazvala je pometnju građana i veliki broj poziva prema JKP “Polet” Srebrenica, rekla nam je zdravstveni inspektor i inspektor za hranu u opštini Srebrenica Jelena Đukić.

Naime, bavili smo se problemom koji imaju područne škole u Sućeska, Osat i Sase kao i Osmače gdje je voda zarašena ešerihijom koli u čitavom selu, a radi se o izvorima vode koji nisu u nadležnosti JKP “Polet” Srebrenica već o seoskim izvorima za koje su zadužene škole.

Na nedvano održanom sastanku sa zamjenikom načelnika ove opštine Nerminom Alivukovićem dogovoreno je da Komunalno preduzeće “Polet” Srebrenica izvrši čišćenje i dezinfekciju bazena za vodu u Osmačama gdje je zaražena voda čitavom selu, a obaveza centralne škole je da izvrši čišenje bazena u područnim školama u Sućeskoj, Osatu i Sasama.

Rezultati mikrobiološkog ispitivanja vode pokazali su da u područnim školama Prve osnovne škole Srebrenica, Sućeska, Osat, Osmače i Sase postoje indikatore svježeg i starog fekalnog zagađenja i da voda nije za piće.

Zdravstveni inspektor i inspektor za hranu u opštini Srebrenica Jelena Đukić odmah je reagovala i izdate su mjere nadzora i školama je poslato obavještenje da za učenike obezbijede dovoljno pitke vode, a obavješteni su i predsjednici mjesnih zajednica kako bi građana informisali o ovom problemu.

Građani koji koriste vodu iz gradskog vodovoda kojim upravlja Komunalno preduzeće “Polet” koriste bakteriološki ispravnu vodu, vodu za piće, potvrdila je Đukićeva.