Vlada Srbije formira tim za izmirenje duga prema Srebrenici

Delegacije Vlade Srbije i Opštine Srebrenica juče su održali još jedan sastanak, ovog puta u Beogradu gdje je glavna tema susreta bila isplata nadokande za potopljeno zemljište srebreničkoj opštini.

Pitanje dugovanja Elektroprivrede Srbije za nadoknadu na ime potopljenog zemljište na teritoriji opštine Srebrenica traje već dugo.

Potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović na jučerašnjem sastanku najavila je formiranje radne grupe koju će činiti ministri, predstavnici javnih preduzeća i opštine Srebrenica, a koja će se baviti ovim problemom, navodi se na sajtu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Elektroprivrede Srbije naknadu za potopljeno zemljište na teritoriji opštine Srebrenica ne plaća od 1991. godine.

Prema procjenama stručnjaka radi se o više od 20 miliona evra koje bi Srbija trebala da uplati Srebrenici što bi bila značajna sredstva za revitalizaciju ove opštine.

Na prvoj investitono-razvojnoj konferenciji u Srebrenici premijer Srbije Aleksandar Vučić govorio je da se mora naći način kako bi se dugovanja izmirila, da li kroz reprograme ili kroz direktna ulaganja u Srebrenicu.

Zorana Mihajlović i Mladen Grujičić razgovarali su i o nastavku saradnje i realizaciji projekata Vlade Srbije u Srebrenici gdje je planirana izgradnja novog dječijeg obdaništa i saobraćajnice.

Nije poznato šta će se desiti sa izgradnjom proizvodne hale i mosta na jezeru Perućac, a kako je na prvom sastanku rekao Grujičić, izgradnja mosta i hale će biti realizovana u narednom periodu.

Iz kabineta načelnika opštine Srebrenica potvrđeno je da je glavna tema susreta u Beogradu bila nadoknada za potopljeno zemljište i da će više informacija imati naredne godine, te da je važno da se nastaviti dijalog o ovom problemu.

Načelnik Srebrenica Mladen Grujičić nakon jučerašnjeg sastanka uručio je zahvalnicu potpredsjednici Vlade Srbije Zorani Mihajlović zahvalnicu za izuzetan doprinos razvoja opštine Srebrenica.

You must be logged in to post a comment Login