U Tehničkom remontu novi projekti i nova zapošljavanja

Tehnički remont Bratunac zapošljava 150 radnika, među kojima osam mašinskih inženjera. Agonija za zaposlene prestala je 2013. godine, nakon odluke Vlade da proda preduzeće.

Većinski vlasnik, južnoafrička kompanija, ugovorom se obavezala da izmiri tri miliona maraka za neisplaćene plate radnicima i obaveze Fondu PIO.

Iako je nekada glavna djelatnost fabrike bila remont naoružanja i vojne opreme, danas proizvode streljačko naoružanje za namjensku industriju.

Tehnički remont Bratunac promjenom vlasničke strukture nije smanjivao, već povećavao broj zaposlenih, a jedino je starosna struktura promijenjena. Oni koji su u Tehničkom remontu proveli radni vijek, tvrde da kada se u ovom preduzeću podijeli plata, cijeli Bratunac živne.

Zbog činjenice da je namjenska industrija u bivšoj Јugoslaviji bila pod velom tajne i ovo preduzeće prolazi kroz razne izazove. U toku je realizacija dva kapitalna projekta, a pištolj RS 9 je viza za budućnost na inostranom tržištu, mada im je najveća želja da njihov pištolj nose i srpski policajci.

Magistar tehničkih nauka Novica Stijačić ističe da su za njih izazov nove tehnologije koje sada usvajaju, kao i da je vlasnik to prepoznao.

Tehnički remont Bratunac ima dugoročne ugovore na period od 10 godina sa Namibijom i Zambijom. Vojna delegacija Namibije je prošle godine posjetila fabriku i pregovarala o proširenju saradnje.

Vlasnik Tehničkog remonta Slaven Ristić kaže da se može s pravom reći da je ovo međunarodna kompanija, s obzirom na to da imaju centrale u Dubaiju, Austriji, Švajcarskoj. Saradnici u Bratuncu su iz Engleske, Njemačke, Srbije, koji imaju bogato iskustvo u namjenskoj industriji i tako nastupaju na tržištu.

Kako bi lakše osvajali tržišta, novi vlasnik u modernizaciju preduzeća uložio je četiri miliona maraka. U narednom periodu još 30 mladih ljudi dobiće radne knjižice u ovoj fabrici.

Izvor: RTRS

You must be logged in to post a comment Login