U Srebrenici registrovano 400 osoba oboljelih od dijabetesa

Za članove Udruženja dijabetičara Srebrenice danas je održano besplatno mjerenje tromjesečnog prosjeka šećera u krvi u sklopu akcija povodom obilježavanja 14. novembra, Svejstkog dana borbe protiv dijabetesa.

Uz podršku tima Doma zdravlja Srebenica održana je akcija mjeranja HBA1C profila, odnosno prosječnog tromjesečnog nivoa šećera u krvi za članove udruženja i ostale zainteresovane dijabetičare u Srebrenici i Skelanima.

“Ovo je druga akcija mjerenja tromjesečnog prosjeka šećera u krvi u ovoj godini gdje se odazvalo više od 110 dijabetičara iz naše opštine”, kaže predsjednik Udruženja dijabetičara Srebrenice Miloš Nikolić.

On kaže da je ova akcija itekako važna za dijabetičare jer je besplatna i održava se u Sreberenici. Inače, za mjeranja HBA1C profila dijabetičari moraju da idu u Zvornik i plate test krvi, tako da je ovo za njih od izuzetne važnosti.

Nikolić ističe da na ovakvim akcijama raste i broj članova udruženja koji je danas dostigao broj od 95, a prema podacima Doma zdravlja Srebrenica registrovano je 400 osoba oboljelih od dijabetisa.

You must be logged in to post a comment Login