Obilježen Međunarodni dan borbe protiv dijabetesa

Danas je u Srebrenici i Bratuncu obilježen Međunarodni dan borbe protiv dijabetesa koji se tradicionalno obilježava 14. novembra u čitavom svijetu.

Građani Srebrenice danas su imali priliku besplatno provjeriti šećer u krvi, krvni pritisak i tjelesnu težinu, a sve u cilju prevencije i držanja ove bolesti pod kontrolom.

Ovu akciju realizovali su učenici Medicinske škole u Srebrenici, Udruženje dijabetičara Srebrenice i Dom zdravlja Srebrenica.

“Cilj ove akcije preventivno djelovanje na ovu bolest čime se građanima omogućava da provjere svoje zdravlje i adekvatno reaguju”, rekao je Miloš Nikolić iz Udruženja dijabetičara Srebrenice.

Doma zdravlja Bratunac danas je na gradskom trgu vršio besplatno mjerenje nivoa šećera u krvi i krvenog pritiska povodom ovog dana.

Mađunarodni dan brobe protiv dijabetesa ove godine se obilježava pod motom “Dijabetes i porodica”, jer je porodica ključna kao podrška.

Šećerna bolest ili dijabetes je hronični, neizlječivi sistemski poremećaj metabolizma koji se karakteriše hiperglikemijom, trajno povišenom glukozom u krvi. Dijabetes tipa dva, koji se inače pojavljuje kod gojaznih osoba starijih od 40 godina, počinje sve češće da se pojavljuje i kod djece i adolescenata, što je uglavnom uzrokovano gojaznošću.

Prema informacijama iz 2013. godine od ove bolesti oboljelo je oko 382 miliona ljudi širom svijeta.

You must be logged in to post a comment Login