U Skelanima nastavljeni istraživački radovi, na redu zaštita i konzervacija

U Arheološkom muzeju “Rimski municipijum” Skelani nastavljeni su istraživački radovi na lokalitetu bivšeg zadružnog doma.

Sredstva za nastavak istraživanja obezbijeđena su kroz Razvojni program Republike Srspke u iznosu od 95.800 KM gdje je predviđeno dalje istraživanje i otkrivanje prostorija rimske palate i njenih pratećih objekata.

“Ovo je nastavak arheoloških istraživanja započetih 2008. godine, kada su otkriveni ostaci rimske arhitekture i zidine imperatorske palate sa dobro očuvanim podnim mozaicima, jedinstvenog izgleda i ostacima sistema podnog grijanja, koje je korišteno za zagrijavanje te palate”, kaže Svjetlana Marković, direktorica Arheološkog muzeja “Rimski municipijum” u Skelanima.

nastavak-radova-u-skelanima-02

Prema njenim riječima ove godine obaviće se istraživanje na lokalitetu “Brankova njiva” gdje su takođe otkriveni brojni ostaci rimske kulture.

“Za početak ovog istraživanja Ministarstvo civilnih poslova BiH obezbijedilo je 14.000 KM”, kaže Markovićeva.

Ona je rekla da je u toku konkurs za izbor izvođača koji će vršiti preventivnu konzervaciju 140 metara kvadratnih podnog mozaika, sredstvima u iznosu od 60.000 eura koje je obezbijedila Ambasada Njemačke u Bosni i Hercegovini.

Projekat će implementirati Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH u saradnji sa Arheološkim muzejom “Rimski municipium“ u Skelanima u naredih 12 mjeseci po strogim međunarodnim pravilima zaštite ove vrste spomenika.

You must be logged in to post a comment Login