Sve veći broj migranata u Bratuncu i Srebrenici

Na području opština Bratunac, Srebrenica i Zvornik zabilježeni su u posljednje vrijeme učestali ilegalni ulasci migranata, ali zasad nije poznato na kojoj lokaciji prelaze granicu i kako dolaze do spomenuti opština, kazali su za Fenu u Centru javne bezbjednosti Zvornik.

Portparol CJB Zvornik Miljan Bobar navodi da je od početka 2018. godine policija evidentirala 51 osobu za koje se sumnja da su ilegalno prešli granicu u BiH.

“Najveći broj osoba je evidentiran u Bratuncu, njih 30, dok je na području grada Zvornika evidentirano 18, a tri osobe u Srebrenici. U svim navedenim slučajevima policijski službenici su obavještavali Službu za poslove sa stranicima”, istakao je Bobar.

Šef autobuske stanice Bratunac Zoran Spajić kaže da su migranti kupovali karte do Istočnog Sarajeva.

“Prije nekoliko dana u jutarnjim satima po tri i četiri ilegalna migranta su kupovali kartu do Istočnog Sarajeva. Svako jutro je bilo nekoliko njih, imali su valutu euro i platili kartu. Migranti su kupovali karte i na srebreničkoj stanici. Bili su mokri, kao i novac koji su imali. Otišli su s autobusom koji ide za Istočno Sarajevo, a gdje su izašli ko zna”, naveo je Spajić za Fenu.

Zamjenik načelnika Opštine Bratunac Salih Dubičić kaže da se migranti ne zadražavaju u Bratuncu te da policija trenutno dežura na mostu “Bratoljub“.

“Čuli smo da je nekoliko migranata iz Srbije prešlo u Bosnu i Hercegovinu, odnosno na području opštine Bratunac. Pretpostavljamo da su došli preko mosta ‘Bratoljub’”, naglasio je Dubičić.

Mišljenja je da, ukoliko dođe do većeg broja migranata, za njih treba napraviti prihvatni centar.

Izvor: Fena

You must be logged in to post a comment Login