Srebrenica novi imidž gradi na turizmu

Skupština opštine Srebrenica donijela je odluku o kreditnom zaduženju od 2,5 miliona KM. Dio tih sredstava biće uložen u pokretanje kapaciteta banje Guber i eksploatacije njenih mineralnih izvora. Ovaj resurs zajedno sa Nacionalnim parkom Drina trebalo bi da bude nosilac turističkog i privrednog razvoja ovog kraja.

Novoosnovani nacionalni park Drina, jezero Perućac, ribolov i netaknuta priroda, kao i banjski turizam, aduti sa kojima opština Srebrenica zaslužuje svoje mjesto na turističkim mapama Republike Srpske ali i regiona. Zna to i Zlatan Marčeta, koji organizuje ribolovačke ture.

“Ljudi iz čitave bivše Јugoslavije dolaze. Drina je čista rijeka, pravi raj za ribolovce”, ističe Zlatan Marčeta iz mjesne zajednice Skelani.

Nacionalni park Drina kao najmlađi, treći nacionalni park u Republici Srpskoj treba da doprinese razvoju turizma u Podrinju. Posebno se ističu kanjon Drine, Pančićeva omorika kao endemska vrsta i srednjovjekovni gradovi na Drini.

“Nabavili smo brod, uređujemo kućicu. Sigurno je da imamo velike potencijale da privučemo veliki broj turista, jer ovsdje ima zaista šta vidjeti”, poručuje Radomir Pavlović, direktor nacionalnog parka “Drina”.

Poseban adut u privrednom razvoju ove opštine moglo bi da bude 50-ak mineralnih izvora banje Guber. S tim ciljem opština će podići kapacitet kreditnim sredstvima.

“Mi smo već krenuli u razradu idejnog rešenja. Sigurno je da ćemo tražiti i širu podršku, odnosno državnih institucija”, poručuje Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica.  

Ideja je i da se turistička ponuda Srebrenice objedini i sa susjednim Nacionalnim parkom Tara u Srbiji i turističkom ponudom Bajine Bašte kako bi se stvoro jedan paket aranžman prepoznatljiv na turističkom tržištu.

Izvor: RTRS

You must be logged in to post a comment Login