Snijeg dodatno ugrozio malinjake

Proizvođači maline u Srebrenici i Bratuncu kažu da je aprilski snijeg dodatno uticao na malinu i da će se prinos ove godine značajno smanjiti.

U Srebrenici najpogođeniji su proizvođači maline u mjesnim zajednicama Toplice, Savići i Kušići, saopšteno je iz Opštine Srebrenica.

Kako bi se ustanovila šteta, Odjeljenje za privredu i razvoj opštine Srebrenica formiraće Komisiju za procjenu štete na zasadima na teritoriji opštine Srebrenica koji su pogođeni snježnim padavinama i pojavom mraza u proteklim danima.

Proizvođači iz Skelana kažu da nisu preduzimali dodatne radnja iako je savjetovano da se sa voća otresa snijeg i da je tokom dana došlo do otapanja te da nisu sigurni kolika je šteta.

Jedan od uzgajivača maline u Skelanima rekao nam je da je veoma zabrinu za snijeg koji tokom protekle dvije noći prekrio maline jer je do sada uložio velika sredstva u đubrenje kao i rad na malinjaku.

Ono što dodatno brine voćare jeste pojava niskih temperature i minusa koje su najavljene do kraja sedmice.

Malinjak Dejana Markovića

Dejan Marković iz Srebrenice zabirnu je za svoj malinjak i kaže da je šteta ogromna.

“Snijeg je uništio moj malinjak. Mislim da je unišetno 90 odsto maline”, ističe Marković.

Već ranije februarski minusi, desetkovali su ovogodišnji rod maline, mnogi izdanci su izmrzli, a prinosi ove godine u Podrinju će biti znatno manji nego prošle godine.