Smotrom folklora zatvoreni “Dani Srebrenice 2017”

Večeras je smotrom folklora zatvorena četrnaesta manifestacija “Dani Srebrenice 2017” koja je počela 24. maja, a programom je predviđen i 6. jun kada se obilježava Dan biblioteke.

Zamjenik načelnika opštine Srebrenica Nermin Alivuković zahvalio se svima na doprinosu u održavanju četrnaestih po redu “Dana Srebrenice”.

“Zahvalio bih se svima koji su pomogli da se ovogodišnja manifestacija održi”, rekao je Alivuković koji je tom prilikom uručio zahvalnice sponzorima.

Tokom ovogodišnje manifestacije, srebrenička publika mogla je da uživa u raznim kulturnim, zabavnim i edukativim sadržajima, a jedan od najposječenijih događaja bio je koncert Crvene Jabuke.

Ovogodišnju manifestaciju obilježiće i ne tako visoke posjete mnogim događajima, posebno kulturnim.

Slogan manifestacije bio je “Srebrenica, evropski grad kulture” koji je ipak trebao biti opravdan.

Zanimljivo je i to da je tokom manifestacije održano čak dvije smotre folklora, dva folklorna društva organizovalu svoje smotre koje su bile izrazito posjećene, ali ne mogu da opravdaju slogan manifestacije jer su zapravo bili podijeljeni i nisu učestvovala oba društva.

U sklopu programa ovogodišnje manifestacije je i Dan biblioteke povodom čega će biti održano otvaranje “Osaćanske sobe” u Muzeju u Srebrenici koje će se održati 6. juna od 12.00 časova čime se zvanično završava ovogodišnja manifestacija.

KUD “Vaso Jovanović” organizovao XIV Smotra folklora

XIV Smotra folklora pod nazivom “Srebrenica, evropski grad kulture” okupila je folklorne grupe: KUD “Pobjeda” Tešanj, KUD “Puračić” Lukavac, KUD “Sv. Ilija” Dokanj, Tuzla, Folklorna sekcija “Udruženja mladih Tinja” Srebrenik, FA “Panonija” Tuzla i domaćini KUD “Vaso Jovanović” Srebrenica.

Predstavljene su igre iz gotovo svih krajeva, nacija i religija regije, a publika je mogla da uživa u izuzetno kvalitetnim koreografijama.

Svim učesnicima uručene su zahvalnice i pozvani su da i naredne godine budu gosti Srebrenice.

Tekst i fotografija: Mladen Kojić

You must be logged in to post a comment Login