Renovira se najstarija funkcionalna vodenica u Srebrenici

Kompanija “Gross”, koja se bavi eksploatacijom rude olova i cinka u Rudniku “Sase” kod Srebrenice, počela je rekonstrukciju jedne od najstarijih i jedine funkcionalne vodenica na teritoriji opštine Srebrenica i Bratunac.

U sklopu rekonstrukcije predviđena je zamjena krova i još nekih sitnih radova. Rekonstrukciju obavljaju radnici “Grossa”, Rudnika olova i cinka “Sase”.

U selu Sase, opština Srebrenica, više od pedeset godina neprestano radi vodenica porodice Rankić.

Prijašnji izgled vodenice

„Vodenicu je napravio moj otac 1957. godine. Tada nije bilo mašina, kopalo se rukama. Izgled vodenice ostao je isti, samo što sam promijenio krov koji je kisao“, rekao je Božo Rankić, sedamdeset dvogodišnji vodeničar. On kaže da će tradiciju ovog zanata preuzeti njegov sin, isto onako kako je i on preuzeo od svog oca.

Vodeničar Božo Rankić

Jelena Petrić, predsjednica Upravnog odbora “Gross” kaže da je ova vodenica prava rijetkost jer predstavlja kulturno-istorijsko nasljeđe ovih prostora.

“Biće zamijenjena kompletna krovna konstrukcija i ugrađen novi krov i obaviće se još nekoliko radovi na sanaciji i uređenju ovog objekta koji osim svoje upotrebne vrijednosti predstavlja mini muzej, vodenica je spomenik kulturi življenja i načinu prerade žita i proizvodnje brašna na ovim prostorima u prethodnim vijekovima”, rekla je Petrićeva.

Obnova vodenice. Foto: Miro Pejić

On je istakla da pored radova na sačuvanju vodenice ključna je i sigurnost vodeničara ali i mogućnost da ljudi koriste usluge jedne ovakve vodenice.

Kompanija “Gross” je društveno odgovorno preduzeće koje kroz svoje aktivnosti podržava užu i širu zajednicu u humanitarnom, ekološkom, sportskom i kulturnom segmentu, i preduzeće koje zapošljava najviše radnika u opštinama Srebrenica i Bratunac.

You must be logged in to post a comment Login