Proizvođači zabrinuti: Da li će cijena maline biti niža?

Ogromne količine maline zarobljene su u hladnjačamo širom Bosne i Hercegovine zbog niskih izvoznih cijena, a vlasnici hladnjača zbog toga trpe velike gubitke.

Hladnjače iz Srebrenice i Bratunca na legeru imaju oko dvije trećine roda sa ovih područja, pojedine hladnjače nisu prodale ni kilogram ili tek manji dio otkupljene maline. Među njima je hladnjača “Agro dr” iz Bratunca, vlasnika Petka Rankića skladišti oko 500 tona malina i 200 tona kupina.

Glavni problem je niska otkupna cijena koja se kreće između 1,80 i 2 evra i to se ne isplati hladnjačama jer su za gotovo istu cijenu vršili otkup od proizvođača.

Cijena na svjetskom tržištu je opala jer Poljska, Ukrajina i Kina imaju velike količine i povoljne cijene kao i rodnu prošlu godinu.

Direktor Opšte poljoprivredne zadruge “Srebrenica” Ivan Todić kaže da je cijena na svjetskom tržištu pala od jeseni do zime i smatra da je otkupna cijena od proizvođača u našoj zemlji bila nešto veće jer je na to uticao sve veći broj hladnjača koje se bore da otkupe velike količine malinu.

Proizvođači, oko 2.000 hiljade domaćinstava u Bratuncu u Srebrenici, i vlasnici hladnjača mišljenja su da malina ne bi trebala da izgubi cijenu, ali da nova berba zavisi od više faktora, vremenskih prilika kao i drugih svjetskih proizvođača koji diktiraju cijene.

Ipak, ako dođe do pada cijene, kažu da sve što je ispod 2,50 KM nije ekonomski isplativo jer kilogram maline, da bi došao u hladnjači, proizvođače košta 1,80 KM po kilogramu, te da bi loša cijena dovela do zapuštanja malinjaka u Srebrenici i Bratuncu.