Predstavljen master plan za kandidaturu “Evropski grad kulture 2024”

U Srebrenici je danas predstavljen master plan „Srebrenička regija – Evropski grad kulture 2024“.

Pored Srebrenice u zajedničkoj kandidaturi biće i sve opštine i gradovi od Goražda do Zvornika, kao i opštine iz Srbije, Ljubovija i Bajina Bašta.

“Ova opština ima prirodne i druge potencijale, ali u regiji se mora razviti kvalitetna infrastruktura kako bi stvorili uslovi za privlačenje stranih investitora. Formiranjem Nacionalnog parka ‘Drina’ u Srebrenici, koji obuhvata nekoliko opština u regionu, pozitivno će uticati na kandidaturu za evropski grad kulture”, rekao je Alexander Petritz iz austrijskog Instituta za strukturalni razvoj (ISD) i istakao da Srebrenica ima više šanse jer se kandiduje zajedno sa gradom iz Austrije Gmund.

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić smatra da je ovo velika prilika za Srebrenicu i region čime se dobija master plan koji će privući investitore.

“Ako ne dobijemo kandidaturu za 2024. godinu do tada ćemo imati dobre uslove za dovođenje stranih investitora, što je jedan od uslova za kandidaturu. U svakom slučaju, ništa nećemo izgubiti, samo možemo dobiti put za bolju budućnost ove opštine”, rekao je Grujičić.

Pored Srebrenice i ove regije, kandidovaće se i Banja Luka, Mostar i Tuzla.

Foto: Sakib Smajlović

You must be logged in to post a comment Login