Predstavljen „Bosanski atlasa ratnih zločina 92 -95“

Danas je u Srebrenici predstavljen „Bosanski atlas ratnih zločina 92-95“ koji je kreirao Istraživačko-dokumentacioni centra iz Sarajeva.

Prezentaciju je održao Mirsad Tokača, direktor centra, a učešće su uzeli i Goran Bubalo iz Mreže za izgradnju mira, Valentina Gagić Udruženje „Sara-Srebrenica“ i Adis Hukanović iz Foruma ZFD.

„Radi se o digitalnom memorijalu posvećenom građanima ove države, kako vojnicima, tako i civilima. Već deset godina se borimo da se ovaj atlas pojavi u javnosti. To je naš pokušaj da njegujemo jednu kulturu sjećanja koja neće biti zasnovana na bilo kakvoj vrsti diskriminacije ljudi na etničkoj, vjerskoj i ideološkoj osnovi“, rekao je Tokača.

„Bosanski atlas ratnih zločina 92-95“ predstavljen je u Srbiji, Hrvatskoj i Kosovu, a prezentacije se nastavljaju i po Bosni i Hercegovini. Do sada su održane prezentacije u Banja Luci, Bihaću, Bijeljini, Brčkom, Prijedoru, Sanskom Mostu, Stocu i Tuzli.

Ono što Bosanski atlas ratnih zločina čini posebnim jeste činjenica da su događaji i lokacije, ne samo precizno označene na karti, locirani u određenim ulicama ili poljima, već se nude i svi dodatni, u ovom času raspoloživi, dokumenti kao ilustracija o onome šta se desilo kao što su fotografije i video zapisi, sudske presude, izjave svjedoka, spomenici ili groblja. Dodatno, obezbijeđena je i opcija pretraživanja svih žrtava i incidenata upisivanjem prezimena ili naziva mjesta za događaje. Na Atlasu će biti javno dostupna i „Bosanska knjiga mrtvih“, a do kraja godine biće dostupan i na internetu.

U Bosni i Hercegovini postoji nekoliko komisija, organa i organizacija koje se bave istraživanjem proteklog rata, a najzanimljivi podatak je činjenica da u većini slučajeva različite komisije, organi i organizacije nemaju ni približno slične podatke o broju žrtava i detaljima iz rata što najbolje oslikava odnos prema činjenicama i istini, kao i spremnost entiteta i države da otvoreno riješi probleme iz prošlosti.

You must be logged in to post a comment Login